Реклама / Ads
1| 4373 |15.02.2024 НОВИНИ

Предприемачът Таня Скринска: София, Пловдив и Варна не са България. Статистиките за повишени доходи са напудрени

.
Таня Скринска
"Понякога се чудя и си мисля, че живея в някаква паралелна държава, защото нещата, които чувам, че ми се говорят от управляващите, просто нямат нищо общо с действителността". Това заяви предприемачът Таня Скринска по повод обявените данни от НСИ, че заплатите се повишават, а инфлацията у нас намалява.
 

"Нека почнем от това, че София, Пловдив и Варна не са България. Това че в определени сектори като IT хората получават по-високи доходи, съвсем не означава, че хората в държавата получават високи доходи. Това, че са се увеличили малко заплатите и има ръст, съвсем не означава, че те изпреварвали ръста на инфлацията. Всеки човек може да си прецени по сметките за комуналните такси, по цените в магазините какво може да си купи с парите които има. Относно икономиката не знам къде какъв ръст виждат, но износът към западните държави е намалял драстично. Днес излезе статия във "Файненшъл таймс" и който си направи труда да я прочете, ще види колко много компании в Европа фалират или са фалирали. Така че тези напудрени статистики, които не знам от къде ги вадят, нямат нищо общо с действителността", каза тя в предаването "Пресечна точка" по "Нова телевизия".

 

"За края на 2023 г. четох някаква статистика, че малко под 1500 лева са необходими на един човек, за да се издържа. Управляващите е хубаво много добре да си направят сметка и да не говорят неща, които не са истина, а да започнат да работят в посока на това как да се развива тази икономика, не само да привличаме чужди инвеститори. Това само по себе си е чудесно, но в България има достатъчно хора, които могат да бъдат едни прекрасни инвеститори, парите им да останат тук и те трябва да създадат необходимите условия и не с даване на пари, а са подходящите условия бизнесът в държавата да се развива", смята Скринска.

 

"В държавния сектор заплатите растат. А частният сектор е този, който пълни хазната на държавата. С тези тенденции, които се очертават в момента, има опасност голяма част от компаниите да фалират, а друга част да освободят част от служителите си", заяви още тя.

 

"Някой от експертите, даващи статистики за заплатите, въобще ходил ли е във видинския регион. Първо, там няма хора, второ заплатите са изключително ниски. Виждаме статистиката на НСИ и оттам е нормално да расте и ръста на заплатата, тъй като знаете, че минималната работна заплата ежегодно има нормативно установен ръст и оттам съответно според търсенето. София не е България, Пловдив не е България и тук има търсене на определен вид професии. Дори професиите от високото образование вече са кът, а да не говорим за професиите на работници, които са в сферата на услугите. Знаете ли, че никъде не може да се намери един тракторист. Разговаряла съм със земеделски производители, които взимат възнаграждения от 3-4 хиляди лева, но за тракторист въпреки всичко поради малкия обем на такъв тип специалисти те дори не могат да насмогнат в сезон, когато вече ние виждаме пролетта. Виждаме и ръст на комуналните услуги, на потребителската кошница. В оранжерийното производство всичко е зависимо от отоплението. Съответно този разход също се калкулира". Така пък  юристът д-р Марияна Тренкова коментира данните за повишен ръст на доходите у нас.

 

"Заплатата трябва да постепенно да се вдига предвид Еврозоната и превалутирането. Ако в Европа гражданите, плащайки си данъците са щастливи, защото парите отиват в полза на обществото, то тук българинът трудно може да плаща данъци, особено когато данъчната ставка се повишава", добави тя.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 4| 2664 |15.02.2024 В Мюнхен американските представители Харис и Блинкен ще се стремят да успокоят Европа заради Тръмп . 5| 2850 |15.02.2024 Петков: Когато вече си бил премиер, можеш да бъдеш и външен министър. Найо ми каза да предам на Борисов да не се притеснява . 3| 3093 |15.02.2024 Юлиян Попов: Важният подход е, че защитата на Черноморието няма да се разреши с един закон и една забрана . 7| 6904 |15.02.2024 Кремена Кунева за ФрогНюз: Случаят "Даная" показва слона в стаята, протестът ни цели кардинални мерки в “Пирогов”

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads