Реклама / Ads
2| 4176 |17.10.2023 НОВИНИ

Председателят на БАСКОМ: Изкуственият интелект не е терминатор, който ще взриви ядрено оръжие

.
Доброслав Димитров, председател на БАСКОМ Източник: Стопкадър: bTV
”Изкуственият интелект не е терминатор, който ще дойде да взриви ядрено оръжие. Изкуственият интелект осъществява когнитивна и творческа дейност - това, което ни прави хора. Много експерти се притесняват, че той ще вземе нашите работни места.”
 

Това заяви в ефира на bTV Доброслав Димитров, председател на Българската асоциация на софтуерните компании (БАСКОМ).

 

"Става дума за една колосална промяна, която също е икономическа. Изкуственият интелект е икономическа, не академична сфера. Ако не вземем сега мерки, след година-две ще бъдем изправени преди много сериозни икономически проблеми. Със сигурност има забавяне в ИТ сектора, но той ще порасне. В момента се случва нещо много специфично - последните 15 г. икономиката е расла само нагоре. Буквално няма рефлекс какво се случва, ако икономиката тръгне надолу. Предупреждението ми към всички е - бъдещето принадлежи на хората, които дават добавена стойност. Ако ние не повишим своите възможности, може да станем излишни", алармира специалистът.

 

По думите му това, което се случва в българската икономика, следва европейските тенденции. 

 

"Германия е в рецесия, лихвите растат. Това неизбежно ще дойде и до България. Почти изцяло страната ни е свързана със западните ни партньори - там са нашите пазари. Когато Европа се препъне, това неизбежно ще стигне и до нас. При нас процесите се случват от 9 до 12 месеца по-късно от това, което се случва на Запад", смята експертът.


Запитан може ли държавата да участва в процеса на развитие на икономиката, Димитров посочи, че правителството трябва да се готви за неочакваното. 

"Държавата си планира своите разходи спрямо приходите, които е имала миналата година. Хич не се случват хубави неща на икономиката в момента - няма събираемост. Ако не планираш за лошия сценарий, не можеш да реагираш адекватно. Финансовата рамка трябва да бъде стабилна, нас това ни интересува. Всички правителства от 97 г. насам са провеждали консервативна финансова политика, която в момента не изглежда по този начин. В момента ние харчим едни пари, които не е сигурно дали ще изкараме. Това означава, че ще вземем заеми. Ако много се дразня, когато се видя политици, когато казват, че ще създават работни места. Те не създават работни места, това го прави бизнесът", категоричен бе той.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 2| 4138 |17.10.2023 Председателят на БЛС настоя незабавно да се прекрати издаването на електронните рецепти . 3| 3833 |09.10.2023 Зам.-председателят на ЕК Схинас: Ако България и Румъния са в Шенген, ще се повиши нивото на колективната ни сигурност . 15| 4539 |29.09.2023 Ген. Атанасов: Председателят на ДАНС трябва да подаде оставката си, защото наруши политическия неутралитет . 2| 3939 |29.08.2023 Президентът на Microsoft: Изкуственият интелект се нуждае от човешки контрол, за да не бъде превърнат в оръжие

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads