Реклама / Ads
0| 3041 |20.06.2022 НОВИНИ

Предсрочни избори са най-крайният вариант за Радев

.
Предсрочни избори са най-крайният вариант за президента Румен Радев.
 

“Въпросът е парламентарно представените партии да проявят отговорност и дебатът да е насочен към решаване проблемите на хората. В близките дни и седмици има да се решават много важни предизвикателства и сегашното правителство и парламент не могат да избягат от това. Изборите са крайният вариант. Ако блокажат на институциите продължава, те са неизбежни, но това е екстремният вариант”, заяви президентът, който участва в срещата на върха на инициативата "Три морета" в Рига.

 

По думите на Радев е рано да се мисли на коя партия ще връчи третия мандат. 

 

Радев коментира и обвиненията на БСП и Корнелия Нинова, че държавният глава напада правителството и застава рамо до рамо с ГЕРБ и ДПС. По думите на президента подобни изказвания са абсурдни.

 

"Нека госпожа Нинова да се уточни. Първо - тя демонстрира непознаване на процесите, за които ви говоря. Това е недопустимо за един вицепремиер, който взема важни решения. Някъде да сте видяли, че заставам до ГЕРБ и ДПС? Това е абсурдно. Знаете позицията ми спрямо политиката им. Снемах доверието си, още когато площадите бяха празни. Имах стълкновения с подхода на управляващата тогава. Да преценят тези хора къде са били тогава и какво са правили. Не мога да приема открити призиви към политическо номадство. Призивите за това изкривява вота на хората. Очаквам всяка партия да води своята отговорна политика така, че да привлича нови членове. Това не значи "Ако не си с нас, значи си срещу нас. Аз съм за принципите в политиката", посочи още Радев.

 

Радев коментира и казуса с членството на Република Северна Македония в Европейския съюз и ветото на София. 


"Учудвам се и на представители на правителството, които правят изявления, които не съответстват на реалността и на отношенията правителство - парламент. Трябва да е ясно, че националната рамкова позиция бе разработена и приета с решение на Министерския съвет и подкрепена с декларация от НС. Подходът в момента няма как да работи. Трябва МС (в резултат на експертизата на МВнР), ако ще актуализира по някакъв начин, да актуализира националната рамкова позиция с решение и едва тогава да я изпрати в парламента, който да я одобри. Това е пътят. Не обратното, както се процедира. Това води до блокаж и невъзможност да се вземе решение", посочи още Румен Радев. 


По думите му френското предложение е най-доброто към момента, защото са най-справедливи. Според него е важно въпросите между София и Скопие да се издигнат на ниво ЕС. 


"Това не е двустранен спор за история. Това са въпроси, които касаят фундаментите на ЕС и най-сетне нашите партньори разбраха, че там е мястото на решаване на тези въпроси и те вече се залагат в преговорната рамка като подход. Имаме прогрес", посочи още Румен Радев. 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 2815 |20.06.2022 Илияна Йотова: Последното нещо, което трябва да прави в момента България, е избори . 0| 6311 |19.06.2022 Проф. Дичев: Хубаво е ДБ и ПП да се явят заедно на избори. Президентът тежко ни разочарова . 0| 3756 |19.06.2022 Радостин Василев: Правителството не би издържало вота на недоверие, ще отидем на избори . 0| 3264 |19.06.2022 На ВМРО много им се иска да има избори. Каракачанов крещи от бърлогата: Някакви Кировци и Христовци се упражняват върху България

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads