Реклама / Ads
14| 3773 |01.01.2022 НОВИНИ

ЕС представи проект за определянето като ”зелени” на природния газ и ядрената енергия

.
Източник: БГНЕС
Европейската комисия представи проект за определянето като ”зелени” на ядрените централи и природния газ, предадоха световните агенции.
 

Предложеният текст, дебатиран от месеци и все още в неокончателен вариант, бе изпратен на държавите членки вчера, малко преди полунощ.


Предложението е спорно и около него вече се оформиха два лагера в рамките на Европейския съюз.


Привържениците му твърдят, че газовите електроцентрали, поради това, че са по-чисти от въглищните и други алтернативи, помагат на икономиките по пътя на екологично устойчиво бъдеще. Според тях ядрените централи трябва да бъдат определени като "зелени", защото не изпускат парникови газове.


Противниците на проекта обаче твърдят, че понятието "по-чист" не може да бъде отнесено към природния газ и посочват, че дългосрочните рискове от радиоактивни отпадъци при ядрените централи надвишават предимствата от липсата на въглеродни емисии в краткосрочен план.


Според предложението инвестициите в ядрените централи ще се смятат за "зелени", ако се използват най-новите технологични стандарти и ако включват конкретен план за съхранение за ядрените отпадъци. За да бъдат считани за "зелени", новите ядрени централи трябва да получат разрешение за строеж преди 2045 г.


Газовите централи също ще станат обект на по-строги стандарти, за да бъдат определени за "зелени", с фокус върху това какви количества парникови газове се отделят при експлоатацията им. Всяка нова централа, одобрена след декември 2030 г., ще трябва да не отделя повече от 100 грама еквивалент на въглероден двуокис на киловат час произведена енергия, изчислени за целия жизнен цикъл на централата, предава БТА.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 4| 2937 |23.12.2021 ДПС внася законопроект за забрана на ”златните паспорти” за гражданство срещу инвестиции . 2| 3293 |16.12.2021 Радослав Рибарски, ПП: Знаехме какво гласуваме, но нямахме реално изпратен проект . 4| 2983 |13.12.2021 Радомир Чолаков: В проектокабинета има хора, които искат да управляват с репресии, в диктат и страх . 9| 5627 |13.12.2021 Бойко Станкушев: По bTV прокурорът Илиев защитава тезата си безпрепятствено, без представител на другата страна

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads