Реклама / Ads
1| 3304 |25.07.2024 НОВИНИ

Предстоящ строеж на 16-етажна сграда вдига на протест жителите на два столични квартала

.
Бившата баня „Ситняково“
Жители на кварталите „Яворов“ и „Оборище“ внасят жалба и организират протест този петък срещу предстоящ строеж на 16-етажна сграда на мястото на бившата баня „Ситняково“.
 

Проектът за сградата на мястото на банята – част от културата и паметта на кв. „Яворов“ и понастоящем фитнес „Атама“ е минал без обществено обсъждане и е одобрен с градоустройствена заповед от 13 юни тази година.

 

С нея главният архитект на Столична община Здравко Здравков е одобрил проект за 16-етажна сграда с височина почти 50 метра на ъгъла на ул.Хан Омуртаг и бул. Ситняково, в район със застрояване 4-5 етажа, алармират организаторите на протеста в позиция до медиите.





Собственик на имота е "Атама уелнес енд спа" ООД, която от години ползва сградата на бившата баня като база за частен фитнес клуб. Фирмата е подала искане за промяна на предназначението на поземления имот като от „за обслужване“ с ниско застрояване да стане високо с 16 етажа и височина до 49.60 м. Главният архитект на София е одобрил искането с мотива, че според Общия устройствен план на София (ОУП) имотът попада в устройствена зона „Смесена многофункционална зона” (Смф), в която няма горен праг за височина на сградите, макар сградите в целия район да са доста под тази височина.

 

Липсата на комуникация с живущите наоколо е силно притеснителна, защото те ще бъдат пряко засегнати от осъществяването му, посочват организаторите на протестната демонстрация.





„Посегателството върху баня „Ситняково“ и преустрояването му в смесена многофункционална зона на 50 метра височина е пагубно за квартала - прецедент, който след себе си ще доведе нови. Допускането на една нова сграда с различна височина и стил в центъра на София заплашва както останалите сгради, така и паметниците на културата в целия район“, отбелязват организаторите на протеста, който ще се проведе на 26 юли, петък с начален час 8.00 сутринта, на място пред сградата на бившата баня.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 3060 |25.07.2024 Съвместен проект на Община Русе и „Булмаркет“ ще облагороди района на ЛВЗ . 1| 2308 |25.07.2024 Трима крадци на крипто света, които оформиха и в същото време унищожиха индустрията . 2| 2256 |25.07.2024 Противоконституционни ли са промените в Конституцията? КС ще реши утре . 2| 2262 |25.07.2024 Бившата първа дама Мелания Тръмп ще издаде тази есен мемоари

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
Реклама / Ads