Реклама / Ads
24| 7600 |24.08.2021 НОВИНИ

Предупредиха за появата на супервирус – COVID-22

.
По-опасен вариант на коронавирус ще се появи в света през следващата година. Комбинацията от съществуващите варианти на SARS-CoV-2 може да доведе до нова фаза на епидемията с голям брой смъртни случаи. За това предупреди имунологът Сай Реди от медицинското училище в Цюрих.

Бета от Южна Африка и Гама от Бразилия вече са развили мутации, които им позволяват частично да избягват придобитите след преболедуване антитела, посочи той.

 

Според него в следващата фаза на пандемията щамовете Бета и Гама ще стават още по-заразни, а Делта ще придобие способността да заобикаля имунитета. Той нарече тези мутации неизбежни. „COVID-22 може да бъде дори по-лош от това, с което се срещаме сега“, каза ученият пред вестник „Blick”.

 

Специалистът подчерта, че новият вариант на SARS-CoV-2 трябва да бъде разпознат възможно най-рано, за да могат производителите на ваксини бързо да адаптират лекарствата си за борба с инфекцията.

 

В разговор с германския вестник проф. Реди каза, че Делта е най-заразният вариант от всички – това, което той нарече „COVID-21“. Но той няма „бягащи мутации“, генетични характеристики, които му помагат да избяга от имунната система. Бягащите мутации, наблюдавани в някои варианти като Бета, означават, че ваксините стават по-малко ефективни и може да се наложи да бъдат променени, за да се защити населението.

 

Проф. Реди каза, че комбинация от тези фактори - по-смъртоносни, трансмисивни или избягващи имунитета - ще бъде проблем в близко бъдеще. Той допълни: „Това е следващата фаза на пандемията, когато Бета или Гама стават по-заразни или Делта развива бягащи мутации. Това ще бъде големият проблем през следващата година”.

 

Очаква се в бъдеще да се появят варианти на COVID, тъй като това е естествена част от еволюцията на вирусите. Дали те ще станат значими е невъзможно да се предвиди. Но тъй като няколко вече се появиха за по-малко от две години, това не предвещава нищо добро.

 

Сейдж, който е от групата от учени, съветващи правителството на Обединеното кралство, заяви, че „ваксините не осигуряват абсолютен стерилизиращ имунитет“. В документ, публикуван на 30 юли, групата заяви, че вероятността COVID да стане по-смъртоносен е описана като „вероятна“ до „реалистична“, поради това, че вирусът все още се разпространява на толкова високо ниво в световен мащаб. Документът подчертава значението на бустер кампаниите - първата, от които може да започне през септември.

 

Здравният секретар Саджид Джавид заяви в събота, че е „уверен“, че следващият месец може да започне кампания за бустер ваксина. Той обаче каза, че чака „окончателно мнение“ от JCVI - експертната група по ваксините, която съветва как да се използват.

 

Д -р Крис Смит, консултант вирусолог и преподавател в университета в Кеймбридж, каза, че решението за бустери не трябва да бъде „прибързано“. За BBC д -р Смит обясни: „Всички сме съгласни, че пандемията не е приключила, докато не приключи във всяко кътче на света, защото в противен случай тя просто ще се върне. Не забравяйте, че смятаме, че това е започнало с няколко случая в един град, в едно кътче на една държава... и след това помрачи целия свят”.

 

„Имунната система и вирусът са като двама танцьори. Имунитетът сякаш се движи и вирусът реагира спрямо неговите движения. Ще танцуваме с него дълго време”, категоричен е имунологът проф. Реди.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 15| 3857 |21.08.2021 Проф. Радка Аргирова: Не трябва да допускаме появата на втори щам на COVID-19 . 30| 14440 |14.05.2021 Появата на Радев и Янев на жълтите павета предизвика детски възторг . 25| 5608 |13.12.2020 Октай: Появата на Доган означава, че той контролира ДПС . 8| 5601 |04.05.2020 Проф. Дуранкев: Кризата в света започна далеч преди появата на коронавируса

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads