Реклама / Ads
8| 5691 |04.05.2020 НОВИНИ

Проф. Дуранкев: Кризата в света започна далеч преди появата на коронавируса

.
Проф. Боян Дуранкев
Кризата в света започна далеч преди появата на коронавируса. Още през последното четиримесечие на 2019-а се почувства, че в ЕС и в света има спад на икономическия растеж, увеличаване на локалната безработица на доста места. Когато ни удари коронавирусът, трябваше да се спази принципът, а той се спази, че трябва да се спасяват хората, а не корпорациите.
 

Това каза пред БНР икономистът проф. Боян Дуранкев и добави, че ако проблемите бяха само в българската икономика, щяхме да говорим за адаптиране към световната икономика.

 

"В момента участваме с двойно наказание в играта, най-лошото е, че не трябва да очакваме, както го тълкуват - V-образно възстановяване, още повече, че кризата с коронавируса не е приключила и имаме два плана. Първият план, който изпълнява България, е за ограничаване на заразата. Вторият е план за възстановяване и развитие", обясни професорът и уточни, че най-важно е да се разбере, че "старото нормално няма да се върне".

 

Той посочи, че няма яснота как ще се осъществи възстановяването на световната икономика и как ще се завърнат някои производства, които са били изнесени в Азия и Латинска Америка, но беше категоричен, че в това е ролята на държавата, който обаче не може да бъде безкрайна.

 

Проф. Дуранкев коментира, че не се предлагат промени в данъчната система дори и от опозицията, което означава, че точно тази данъчна система устройва управляващите и "техните хора". Той посочи, че има вече модели в някои страни, в които се говори за данък "лукс".

 

Според него или министър-председателят ще поеме риска да смени данъчната система, или ще бъде сменен не само премиерът, но и правителството. Икономистът уточни, че това не означава, че ще дойде на власт опозицията.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 29| 11883 |04.05.2020 Елена Гунчева: Борисов е пред дилема - да очаква кризата да намали популярността му или да предизвика избори . 5| 4560 |04.05.2020 Станишев: Кризата доведе до увеличаване на неравенствата, нужни са спешни икономически мерки . 7| 5613 |03.05.2020 Алфа рисърч: Половината българи са с по-ниски доходи от началото на кризата . 23| 5763 |02.05.2020 Проф. Балтов: Има нужда от леко разхлабване на мерките

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads