Реклама / Ads
12| 5136 |16.04.2008 НОВИНИ

Преговорите започват; хармонията е привидна

.
Коалиционните партньори загатнаха, че преговорите за промени в правителството няма да минат гладко. Противоречията се очертаха, а препъни-камък ще е формулата 8: 5: 3.
 

 

Днес започват преговори между коалиционните партньори в управлението за промени в правителството. В общественото пространство се върти слуха за най-малко петима министри, които щели да бъдат сменени. Нагласите са този път квотният принцип да не бъде в основата на промените. НДСВ обаче няма да подкрепи подобна идея и ще излезе от коалиционното споразумение, ако това се случи.

Намерението е до края на тази седмица да бъдат готови предложенията за структурни и персонални промени в кабинета. БСП е сформирала работна група, която ще  води консултациите за промени в правителството. В групата влизат Румен Петков, Евгени Узунов и Ивелин Николов. Премиерът Сергей Станишев се надява в сряда тройната коалиция да започнат и консултациите за промените в кабинета.

След заседанието на Изпълнителното бюро на БСП Станишев подчерта, че промените ще засегнат всички нива в изпълнителната власт. В рамките на БСП като партиен член и на ръководството вътрешният министър в оставка Румен Петков отговаря за коалиционната политика. Приоритетите на БСП в тези разговори щели да се фокусират върху засилването на социалната политика, т.е. до ляв завой, който обаче не означавал, че ще бъде освободен министъра на социалната политика Емилия Масларова. Приоритетите щели да са: повишаване на доходите, подобряване на бизнес средата и излизане на сивата икономика на светло, и премахване на експлоатацията, подобряване качеството на здравеопазване и образование, но не на последно място и реформата в системата за сигурност. Премиерът прозря, че правителството и тройната коалиция са длъжници на обществото в социалната сфера и натърти, че който не споделя тези приоритети, няма място в сегашното управление. Що се отнася до бъдещия контрол върху еврофондовете, очаква се министър от кабинета да следи ежедневно за контрола и за по-добрата координация между отделните програми за изразходване на средствата по еврофондовете.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 4| 4584 |08.12.2007 Крах на преговорите за статута на Косово . 2| 5104 |08.10.2007 Синдикатите искат оставките на Орешарски и Вълчев, ДСБ настоява Станишев да води преговорите . 5| 4825 |07.10.2007 Преговорите между учителите и властта продължават на експертно ниво . 1| 4673 |04.10.2007 Синдикати и министри не се разбраха, но преговорите ще продължат

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads