Реклама / Ads
3| 2987 |04.02.2023 НОВИНИ

Прекъсвания на тока в Одеса заради авария в подстанция за високо напрежение

.
За аварийни прекъсвания на тока в Одеса заради сериозна авария в подстанция за високо напрежение, съобщи украинският премиер Денис Шмигал. По думите му мащабът на аварията е сериозен и не е възможно електрозахранването да бъде възстановено бързо, съобщават световните агенции. Украйна и Русия си размениха близо 200 военнопленници.
 

"Ситуацията е трудна, мащабът на аварията е значителен, невъзможно е бързо да се възстанови захранването, по-специално на критичната инфраструктура", написа Шмигал в Telegram. Според Шмигал авариралата подстанция преди това е била повреждана многократно от руски ракетни удари. Шмигал каза още, че е наредил на Министерството на енергетиката на Украйна да изнамери всеки наличен генератор с висока мощност в националния си инвентар и да го достави в Одеса в рамките на един ден. Той също така нареди на външното министерство на Украйна да призове Турция да изпрати т.нар. кораби - електроцентрали, които да се притекат на помощ на града. Това са кораби със специално предназначение, на който е инсталирана електроцентрала, за да служи като ресурс за генериране на ток.

 

Температурата в Одеса, главният южен пристанищен град на Украйна на Черно море с население от един милион преди войната, беше два градуса по Целзий в събота и се очаква да падне под нулата през по-голямата част от следващата седмица.

Тази сутрин във всички региони на Украйна беше обявена въздушна тревога, което означава заплаха от ракетни удари.

 

А от руското военно министерство пък съобщиха, че силите на Москва са изтласкали украински войници от западните покрайнини на село Двуречное в Харсковска област. Съобщава се и за нанесени успешни удари срещу украинските сили в близост до населените места Крахмалное и Брестовое.


Междувременно Украйна и Русия размениха близо 200 военнопленници - размяна, която беше обявена отделно от двете страни в събота, като телата на двама британски доброволци също бяха изпратени обратно в Украйна. Началникът на кабинета на украинския президент  Андрий Ермак каза, че 116 украинци са били върнати, докато руските информационни агенции цитират московското министерство на отбраната, че 63 руски военнопленници са били освободени. "Успяхме да върнем 116 наши хора, защитници на Мариупол, партизани от Херсон, снайперисти от Бахмут (от фронтовата линия) и други наши герои", написа Ермак в Telegram.

 

Ермак каза още, че телата на британските доброволци Андрю Багшоу и Крис Пари са били изпратени обратно в Украйна. Бегшоу и Пари са били убити по време на опит за хуманитарна евакуация в Източна Украйна през януари, посочиха по-рано от семейството на Пари.

Министерството на отбраната на Русия пък съобщи, че сред освободените руски военнослужещи има лица от "чувствителна категория", чиято размяна е станала възможна с посредничеството на Обединените арабски емирства (ОАЕ), съобщават руските агенции.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 8| 3382 |03.02.2023 Корупционните скандали в Украйна продължават. Чиновници в Одеса злоупотребили с над 7 млн. . 1| 3125 |26.01.2023 Френският външен министър Катрин Колона е на посещение в Одеса . 0| 3280 |20.01.2023 Момиче загина след жестока катастрофа в Карловско . 6| 3155 |19.12.2022 Спряха аварийно тока в Киев и още 10 града, Русия свалиха четири американски ракети HARM

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads