Реклама / Ads
2| 4687 |02.04.2019 НОВИНИ

Прекратиха проверката срещу Лозан Панов за делото ”Иванчева”

.
Лозан Панов Източник: БГНЕС
Инспекторатът към Висшия съдебен съвет (ИВСС) е прекратил проверката си срещу председателя на Върховния касационен съд (ВКС) Лозан Панов. Трябваше да се установи, дали той е накърнил независимостта на колегите си от апелативния специализиран съд, назначавайки проверка на делата по мерките за неотклонение на обвинените за подкуп бивша кметица на столичния район „Младост“ Десислава Иванчева и заместничката ѝ Биляна Петрова.
 

Председателят на ВКС Лозан Панов разпореди на трима върховни съдии да проверят движението на делата по мерките за неотклонение на Иванчева и Петрова. Тогава от спецпрокуратурата безпрецедентно призоваха председателят на апелативния спецсъд Георги Ушев да не предоставя материалите на проверяващите преди окончателното произнасяне за ареста на двете обвиняеми. В крайна сметка проверката бе осъществена за няколко часа, но след нея съдии от апелативния спецсъд се оплакаха пред ВСС, че със заповедта си Панов е накърнил независимостта им. Така се стигна до образуване на проверката на Инспектората в съвета срещу самия председател на ВКС.

 

Проверката срещу Панов е приключила на 20.03.2019 г. с доклад, съдържащ становище за липса на достатъчно данни за извършени нарушения, обявиха от съдебния инспекторат с уточнението, че на 1 април е взето решение проверката да бъде прекратена, съобщава "Свободна Европа".

 

Припомняме, че съдия Иво Хинов, който гледаше процеса срещу Иванчева и Петрова по същество, освободи двете от ареста, но апелативният спецсъд светкавично спря излизането им. Малко след това тана ясно, че председателят на апелативния спецсъд Георги Ушев лично е изискал материалите по делото от съдия Хинов, за да бъдат администрирани от горната инстанция и тя да има възможност да се произнесе още същия ден по искането на спецпрокуратурата Иванчева и Петрова да не бъдат освобождавани веднага. За целта в апелативния спецсъд бе образувано дело без да бъде спазен 7-дневният срок, предвиден в Наказателно-процесуалния кодекс.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 15| 5031 |29.03.2019 Прекратиха лиценза на Кобрата в Калифорния заради целувката му . 1| 3963 |22.03.2019 Цветанов нагъл: Ще получа ли извинение след проверката? . 3| 4520 |13.03.2019 Евродепутатите прекратиха преговорите за присъединяване на Турция . 4| 3919 |07.03.2019 Прокуратурата удължава проверката по ”Ало, Банов съм”

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads