Реклама / Ads
3| 4513 |18.09.2019 НОВИНИ

Премиерът Бойко Борисов: Отношенията между България и Русия не са влошени

.
Бойко Бориов Източник: БГНЕС
Отношенията между България и Русия не са влошени. Това каза премиерът Бойко Борисов на брифинг след срещата си с министъра на промишлеността и търговията на Руската федерация Денис Мантуров.
 

Министър-председателят посочи, че отчитайки и историческите, и приятелските отношения и добри и лоши през годините в момента между България и Русия има прагматични, точни и коректни отношения във взаимна изгода за всяка една от страните. „Никога не е стояло във вниманието да разваляме отношенията си с Русия, нито те с България“, добави Борисов, цитиран от Фокус.

 

Той коментира, че стартиращият утре строеж на Балкански поток е много положителен и че по тази тема България и Русия действат заедно. Борисов припомни, че България е заплатила реакторите за АЕЦ „Белене“ и отбеляза, че за страната ни е важно процедурите около проекта да са прозрачни, ясни и точни: „Съревнованието е много голямо между Държавата компания на Китай, на Южна Корея. Така че ще се постараем максимално бързо да проведем всички тези преговори.виждам и огромен шанс, ако параметрите и изпълнението са в рамките на договорените правила, да стане един много добър проект“, добави още Борисов.


Той коментира шеговито и случая с махнатите микрофони при посещението на председателят на ЕК Урсула фон дер Лайен в България: „Оттогава ходя с микрофон в джоба, за да може, който иска, да заповяда“.

 

Разчитаме да участваме и сме подали съответната заявка за строежа на атомната централа „Белене“. Това каза министърът на промишлеността и търговията на Руската федерация Денис Мантуров след срещата си с българския премиер Бойко Борисов. „Обсъдихме енергийната тематика като голям блок за взаимодействието. Освен енергийната тема, говорихме за взаимно доставка на машини и техника. Имаме интерес да купуваме фармацевтична продукция. Имаме интерес да разширяваме това сътрудничество и искаме да доставяме на българския пазар нашата продукция. Говорихме и за хуманитарно сътрудничество. Признателни сме, че в българските училища се изучава руски език. Български деца всяка година се учат в нашите университети, интересът на младите към образование в Русия се увеличава“, добави още той.

 

Подписан беше договорът за доставка на необходимите материали за „Турски поток".  Това се случи в Министерски съвет в присъствието на премиера Бойко Борисов, енергийния министър Теменужка Петкова, министъра на промишлеността и търговията на Руската федерация Денис Мантуров и посланика на Кралство Саудитска Арабия Масфер Бил Абдулрах. Договорът е между „Булгартрансгаз“ и обединение Консорциум „Аркад“ за доставка на необходимите материали и оборудване, инвестиционно проектиране, изграждане и въвеждане в експлоатация на разширението на газопреносната инфраструктура от турско-българската до българко-сръбската граница. Това е важна стъпка за взаимоотношенията на България и Саудитска Арабия.
Стойността на договора е 1.102 млрд. евро. Срокът, за който трябва да бъде реализиран и въведен в експлоатация газопроводът, е 615 дни, като в рамките на първите 250 дни трябва да бъде изградена линейна инфраструктура с дължина около 300 км.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 10| 8828 |18.09.2019 Ананиев се изперчи на Борисов: Той може да говори каквото реши, аз няма да се извинявам . 24| 4711 |17.09.2019 Борисов: Да мразим хакерите така, както мразим убийците . 1| 4120 |16.09.2019 Президентът и премиерът поздравиха ученици и учители чрез Фейсбук . 11| 7541 |13.09.2019 Пореден протест срещу Иван Гешев и Бойко Борисов, поискаха оставките на шефовете на БНТ и БНР

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads