Реклама / Ads
5| 3780 |17.01.2024 НОВИНИ

Премиерът в Давос: Превантивното здравеопазване е приоритет за България

.
Подобряването на системата на здравеопазване чрез иновации обсъдиха в Давос премиерът акад. Николай Денков и Мишел Демаре, председател на Управителния съвет на "Астра Зенека", съобщиха от пресслужбата на Министерския съвет. 
 

Преходът от болнолечение към превантивно здравеопазване е приоритет за България, подчерта акад. Денков. Мишел Демаре посочи като добър пример в превенцията програмите на компанията в противодействието на тютюнопушенето и скрининговите програми за хронични бъбречни заболявания.

 

Министър-председателят запозна Демаре с въведената в България система за електронни рецепти и как тя ще ограничи злоупотребата със средствата за медикаменти и лечение. Вследствие на това ще се отвори възможност да се насочат повече средства за иновации в здравеопазването.





Точно иновациите дават надежда за лечение на онкологичните и автоимунните заболявания, съгласи се и Мишел Демаре, посочват от пресслужбата на правителството. 

 

В рамките на Световния икономически форум премиерът се срещна с първия заместник министър-председател и министър на икономиката на Украйна Юлия Свириденко, с която обсъди координацията за внос и транзит на слънчоглед.

 

Николай Денков обсъди и сигурността на финансовите операции като част от противодействието на киберпрестъпността на среща с изпълнителния директор на „Виза“ - Европа Шарлот Хог.





Премиерът Николай Денков запозна президента на Европейския научноизследователски съвет Мария Лептин с проекта BgGPT. На лична среща в Давос, където се провежда Световният икономически форум, проф. Мария Лептин и акад. Денков са обсъдили предизвикателствата и възможностите за пробив в европейските научни изследвания

Българският премиер участва и в дискусия на тема „Стремежът на Европа към иновации“, където обяви, че за да имат успехи, европейските учени и иноватори трябва да имат възможност да експериментират повече. Така ще успеят в съревнованието със САЩ и Китай, каза още Николай Денков.

 

ФрогНюз

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 2| 4659 |17.01.2024 Служители на столичния градски транспорт излизат на протест утре, настояват за 30% увеличение на заплатите . 8| 19475 |17.01.2024 Тезата, че Асен Василев е пазил интересите на фирма за винетки чрез промени в ЗОП, се разпадна на парчета . 17| 4106 |17.01.2024 Илиян Василев: "Альоша е нашият Христос" - богохулство, което казва всичко за идолопоклонничеството . 1| 3765 |17.01.2024 Фон дер Лайен вярва, че ще се стигне до споразумение за бюджета на ЕС и помощта за Украйна

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads