Реклама / Ads
17| 4115 |23.10.2023 НОВИНИ

Премиерът Денков даде различен срок за плащане на данъка от "Лукойл" от ГЕРБ и ДПС

.
Николай Денков
Премиерът Николай Денков заяви в Благоевград, че срокът за плащане на данъка от "Лукойл" заради свръхпечалбите от продажба на горива, е до края на годината. Попитан пред кого "Лукойл" е поел ангажимент за плащане на данъците, Денков не отговори.
 

По-рано днес съпредседателят на парламентарната група на ДПС Делян Пеевски след среща на депутати и членове на кабинета по темата, заяви, че рафинерията "Лукойл - Нефтохим" в Бургас е обещала на премиера Николай Денков да внесе над 500 млн. лв. данъци, а в замяна държавата да запази дерогацията (изключението) от европейската забрана за внос на руски суров петрол. Депутатът добави, че ако парите не бъдат внесени до седмица, ГЕРБ и ДПС ще внесат в парламента предложение за отмяна на дерогацията за внос на руски петрол.


"Не става дума за сделка, за това какво е най-полезно за България. Предложението да се отмени дерогацията в рамките на 7 дни е невъзможно", каза Денков.

 

Наскоро депутатите решиха до 1 октомври 2024 г. рафинерията в Бургас да премине плавно към преработката на изцяло неруски петрол. Първоначално те приеха този преход да стане в рамките на 30 дни, но от рафинерията съобщиха, че нямат техническа възможност да спазят такъв срок. Отново бърза отмяна на дерогацията поиска миналата седмица ГЕРБ, а ДПС подкрепи идеята.


Според премиера има голяма разлика между това рафинерията да може да работи с различен петрол и той да е наличен.


"Различният петрол се осигурява с дългосрочни договори, изискват се месеци на преговори. Това беше основната причина дерогацията да се прави на етапи", допълни Денков.Премиерът обясни, че свръхпечалбите ще се обложат с общо 60% данък, като не потвърди, че постъпленията ще спомогнат за отстъпки от 73 ст. На литър за потребителите, тъй като смята, че такава мярка може да е наказуема от Европейската комисия.


"Има фонд, за който има правила, как да се иззползват парите от постъпленията. Бих бил предпазлив да кажа как ще се използват средствата, ще е в полза на хората", каза Денков.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 5| 3808 |23.10.2023 Синдикатите в „Лукойл-Нефтохим” се събраха на извънредно заседание . 2| 3750 |23.10.2023 Мирослав Зафиров: Правят се усилия българските граждани в Газа да бъдат изведени възможно най-бързо . 9| 6409 |23.10.2023 Варненски съд: Доган да плати 35.5 млн. лева дългове на "Булгаргаз" . 1| 3679 |23.10.2023 НСИ: Държавният дефицит през 2022 г. е 2,9% от БВП

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads