Реклама / Ads
10| 8002 |16.11.2023 НОВИНИ

Премиерът Денков: Дерогацията може да спре най-рано на 1 март, иначе ще се качат цените и горивата няма да стигнат

.
Разговорът беше доста съдържателен. Това каза премиерът Николай Денков след извънредното заседание на Съвета по сигурността заради отмяната на дерогацията в тридневен срок.
 

"Искам да подчертая, че ние обсъждаме какви са рисковете за работата на рафинерията, така че тя да не спре, ако не получи петрол. И вторият риск за това какво може да се случи на пазара на горива при намаляване на капацитета на работа или спиране ан работа на рафинерията", допълни той.

 

Решение от Съвета по сигурността към Министерския съвет:

 

1. Потвърждава изводите, направени в доклад от 29 август 2023 г., изготвен от министъра на икономиката и министъра на енергетиката. (Това е докладът, въз основа на който бяха взети решенията в НС - по отношение на сроковете за премахване на дерогацията.)

2. Отчита съществен напредък по отношение на плана, приет в доклада по точка 1 -  в него има конкретни мерки, по които трябва да работи правителството. "По всички тях е работено и е постигнат напредъкът, който се очаква", заяви премиерът.

3. Потвърждава, че оптималните срокове за минимизиране на рисковете са представени в цитирания доклад. "Ако искаме да няма риск за рафинерията и за горивата в България, трябва да се спазват сроковете, които са поставени в този доклад", категоричен бе той.

4. В случай, че НС реши да разгледа и приеме Законопроект от 10 ноември 2023 г. - то минималните срокове за поетапно премахване на дерогацията са:

 След 31 декември 2023 година, не повече от вносен 50% руски нефт;

 След 31 януари 2024 година не повече от 25% вносен руски нефт;

 

 От 1 март 2024 година изцяло неруски нефт.

 

Премиерът Денков категорично заяви, че всяко съкращаване на сроковете повишава рисковете от нарушаване на оперативната дейност на "Лукойл" и повишава риска от покачване на пазарната цена на горивата.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 5| 2711 |16.11.2023 Парламентът спешно ремонтира закона за таксата върху руския газ, опасенията към "Газпром" остават . 2| 2429 |16.11.2023 Камен Алипиев: Президентите на БФС работят по модела „бащица“ и хора със съмнителен бизнес . 12| 2289 |16.11.2023 Кирил Петков: Отмяна на дерогацията преди 1 март носи рискове за доставките и цените на горивата . 12| 4498 |16.11.2023 Румънският премиер към австрийския канцлер: Напуснете Шенген, ако Путин ви насочва

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads