Реклама / Ads
0| 5249 |12.12.2023 НОВИНИ

Премиерът Денков отговаря на въпроси: Ще подам оставка на 6-ти март? /видео/

.
Източник: БГНЕС
Министър-председателят акад. Николай Денков продължава традицията да отговаря на въпроси на граждани на живо във Facebook.
 

Излъчването започна в 11:00 часа. 

 

Поводът са изминалите шест месеца от началото на работата на кабинета, който встъпи в длъжност в началото на юни. 

 

Въпроси към премиера могат да се задават по време на живото излъчване на страницата на Министерския съвет във Facebook. 

 

На 8 ноември министър-председателят отговори на въпроси на актуални теми на граждани и медии във Facebook по повод пет месеца от управлението на правителството. Сред засегнатите от премиера теми тогава бяха отминалите местните избори, отказаната от президента смяна на председателя на Държавна агенция "Национална сигурност", присъединяването към Шенген и еврозоната и други.

 

Шенген

 

“Ако сме във въздушен Шенген, това е удобство - без опашки, проверка на документи. Това, което не решава, са големите опашки по сухопътните граници, което е проблем за бизнеса - и за по-малки опашки, понякога без проверка на документи. Продължава преговорите с идеята, че можем да премахнем блокирането”, посочи акад. Денков.


На въпрос дали България трябва да съди Австрия и Нидерландия заради ветото им, акад. Денков отговори:


“Трябва да бъдем прагматични. Ако тръгнем по съдебния път, това ще отнеме години, а ние ще бъдем блокирани. В тези преговори, ще посоча ясно на Австрия и Нидерландия, че ако няма разбиране на българската позиция у тях, това със сигурност ще се отрази на отношението на българите към австрийския бизнес”.


“До последния работен ден на тази година ще продължава да се преговаря за Шенген”, категоричен е министър-председателят.

 

Образованието

 

"Няма нужда от нова реформа в образованието, има нужда да променим целта на образованието", посочи Денков по повод резултатите, които PISA показва за българските ученици.

 

По думите му не трябва да се мери колко компютри или шкафчета има в училищата, а дали децата могат да използват знанията си.

 

"Трябва да променим целта на обучението - децата да могат да прилагат знанията си, така че да им е полезно. Имаме проблем точно в тази част. Не децата да научават имена, дати, факти, а да бъдат обучение как да ги използват, за да анализират текста, да могат да направят заключение, да могат да защитят теза", посочи акад. Денков.

 

"Част от проблема ни е как изпитваме децата - в много от изпитите имаме голяма тежест на възпроизвеждането на факти. Трябва да има възможност за изява, която да показва логическо мислене и творчество. Това трябва да е същината на изпитването", посочи още той.

 

Пътната безопасност


"Броячите помагат на хората. Ще говоря с регионалния министър да се придвижи въпроса да се увеличи броят им. Пробите излизат все по-бързо, вече за 2-3 месеца. Целта е за 2-3 седмици максимално да стане. Закупуването на оборудването отнема време. След няколко месеца, в началото на 2024 г., може би ще се съкратят сроковете. От 1,2 млрд. от бюджета на АПИ са насочени към Северна България", посочи Денков.


Инвестициите


"Има 50% увеличение на инвестициите спрямо миналата година. Инвеститорите идват, защото има стабилизиране на политическата ситуация. Инвеститори има в България и този процес се ускорява и те дават високи заплати", заяви премиерът.


По думите му България е с ниска безработица.


"Проблемите на инвеститорите са кадрите - и брой, и качество, и правосъдната съдебна система, така че всеки човек да знае че има справедливост".


За промени в Конституцията


"Спорове за приемането на промените в Коституцията ще има, но се движим в правилната посока. Накрая очаквам резултатът да е добър", каза Денков.


"Опитваме се да вдигнем доходите на българите и да намалим неравенството. Има много работещи, които са с ниски доходи. Години наред основна политическа парадигма беше, че ние трябва да привличаме инвеститори с ниски заплати", коментира премиерът Денков.

 

Визите за САЩ

 

"Румъния е положила системни усилия в преговорите и работата със САЩ за отпадане на визите, чрез назначаване на специален координатор, който се занимава само с тези проблеми. България не е положила никакви усилия в това отношение. Преди няколко месеца назначихме такъв координатор, на който единствената работа му е разговори с американските институции.

 

Трябва да успеем да свалим процентът отказани визи", каза Денков.


Въпрос за оставката

 

На въпроса за оставка, Денков заяви: "На 6-ти март, тогава със сигурност ще си я подам".

 

ФрогНюз




Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 3840 |12.12.2023 Доналд Туск е новият премиер на Полша . 1| 4651 |12.12.2023 Бизнесът сигнализира: Не искаме да отпадне данъкът от 15%, но нека да има облекчения . 13| 8296 |12.12.2023 На крива нация костенурките й пречат. Не украсата е проблемът, а ние . 4| 4889 |12.12.2023 Българинът объркан в проучване: Доволен лично от живота си, но недоволен от живота като цяло в България

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads