Реклама / Ads
26| 4038 |04.12.2023 НОВИНИ

Премиерът Денков: Ветото на президента за БТР-ите за Украйна ще бъде преодоляно

.
Министър-председателят Николай Денков прогнозира, че мнозинството в парламента ще отхвърли ветото, което президентът Румен Радев наложи върху споразумението за предоставяне на бронирана транспортна техника на Украйна.
 

"Това вето ще бъде преодоляно, така че не виждам за какво да коментирам", лаконичен бе премиерът, предаде БНТ.

 

Тази сутрин държавният глава върна за ново обсъждане в Народното събрание споразумението с Киев. То предвижда страната ни да предостави безвъзмездно 100 БТР-и от въоръжението на МВР.

 

Според правителството те са с отпаднала необходимост. Според президента БТР-ите могат да се използват за охрана на границата или при бедствия и аварии.

 

На 22 ноември, на първо и второ четене, Народното събрание одобри предоставянето на Украйна на бронирана транспортна техника с наличното към нея въоръжение. Ратификацията подкрепиха 131 народни представители, "против" бяха 49, а един народен представител гласува с „въздържал се“. Против ратификацията бяха депутатите от БСП и "Възраждане". "За" гласуваха от ГЕРБ-СДС, "Продължаваме промяната - Демократична България", ДПС и седем депутати от групата на "Има такъв народ". Един от депутатите на БСП гласува с "въздържал се".

 

По време на дебата в зала преди одобрение на допълнителната помощ, министърът на отбраната Тодор Тагарев напомни, че става дума за 12,7 милиметрови картечници, които са използвани по време на Възродителния процес за изпълнение на вътрешни функции.

 

В доклад на Комисията по отбрана се посочва, че със споразумението на украинската страна ще бъде предоставена бронирана транспортна техника с наличното към нея въоръжение, както и резервни части за обслужването ѝ, с отпаднала необходимост за нуждите на МBP.

 

ФрогНюз

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 3| 3941 |04.12.2023 Цветелина Пенкова към френския министър на енергетиката: Трябва да използваме европейски технологии за новите ядрени мощности в ЕС . 13| 3991 |04.12.2023 Левон Хампарцумян: БСП да стоят далеч от банките, видяхме какво направиха '97-ма година . 7| 15229 |04.12.2023 Експертът Пламен Павлов: Има драстичен спад на потреблението на природен газ у нас, в Турция е обратното . 72| 10776 |04.12.2023 На 4 декември, преди 60 години, България можеше да я няма

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads