Реклама / Ads
0| 3360 |27.12.2022 НОВИНИ

Премиерът на Япония уволни четвърти министър в опит да заздрави засегнатото от скандали правителство

.
Източник: личен архив
Премиерът на Япония Фумио Кишида днес уволни четвърти министър в рамките на два месеца в опит да заздрави засегнатото от скандали правителство. Този негов ход повдигна въпроси относно преценката му за качествата на назначенията, предаде Асошиейтед прес.
 

Кения Акиба, министърът, отговарящ за възстановяването на Фукушима и други засегнати от бедствия райони, бе обвинен в неправилно управление на политически и изборни средства и във връзки с Църквата на обединението, чиито практики предизвикаха противоречия в страната.

 

"Взех тежко решение и подадох оставката си", заяви Акиба пред репортери след среща с Кишида. Той повтори, че никога не е нарушавал закона във връзка с отправените срещу него критики и че подава оставка, защото не иска да създава проблеми на партията или да спира парламентарните дебати заради присъствието си в кабинета.

 

Уволнението на Акиба беше възприето като опит на Кишида да отстрани слабости от своята администрация, които биха могли да забавят предстоящата парламентарна работа по ключов бюджетен законопроект, включващ големи разходи за отбрана, целящи да засилят ударния потенциал на Япония, посочва АП.

 

"Приемам отговорността за назначенията много сериозно", каза Кишида. "Ще продължа да изпълнявам политическата си отговорност, като продължавам да се справям с планината от проблеми", добави той.

 

Макар че Кишида направи някои драстични промени в политиките в областта на отбраната и енергетиката, включително нова стратегия за сигурност и максимално използване на ядрената енергия, той също така е смятан за нерешителен и бавен в управлението на риска на собственото си правителство, пише БТА.

 

Кишида прие оставката и на министърката на вътрешните работи Мио Сугита, която е отправяла обидни забележки срещу сексуални и етнически малцинства.

Кишида беше смятан за стабилен избор за лидер и спечели изборите през юли с перспективата за тригодишен мандат за осъществяване на политиката си до следващия насрочен вот.

 

Но популярността му спадна заради широко разпространените връзки на неговата Либерално-демократическа партия (ЛДП) с Църквата на обединението, които излязоха наяве след убийството на бившия лидер Шиндзо Абе.

 

Оттогава се появиха разкрития за много депутати от ЛДП, които имат приятелски връзки с църквата. Срещу нея са отправяни обвинения, че промива мозъците на последователите си, за да правят огромни дарения. Нов закон, приет по-рано този месец, има за цел да ограничи подобни дейности.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 2| 3074 |23.12.2022 Премиерът Донев с благодарствено писмо до Фон дер Лайен . 2| 3056 |23.12.2022 Япония с рекордна инфлация от 40 години насам . 6| 2922 |21.12.2022 Премиерът на Сърбия: На ръба на война сме с Косово . 0| 3162 |19.12.2022 Премиерът на Косово посочи, че блокадите в страната няма да останат дълго

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads