Реклама / Ads
53| 6477 |31.03.2012 НОВИНИ

Премиерът отлетя за Кърджали с пари за металурзите

.
Премиерът Борисов
В Кърджали започва изплащането на еднократните помощи от Фонда за социално подпомагане на металурзите, които не са получавали заплати от миналия октомври.
 

 Това ще стане под контрола на премиера Бойко Борисов и на министър Тотю Младенов, които се очаква да пристигнат с правителствения хеликоптер на малкото летище до квартал "Гледка".

 

Хората, които не са получавали заплати половин година, ще вземат еднократно кеш по 325 лева, осигурени от Агенцията за социална помощ.

 

Служителите на местната дирекция, на НОИ и Бюрото по труда бяха мобилизирани по спешност и осъмнаха в канцелариите, за да оформят цялата тежка документация за всеки един от общо 519 души от списъка на работниците, както и на десетки други, съкратени през юни миналата година, които не са получили обезщетенията си. Към тях бяха прибавени и охранителите на ОЦК от фирмата на Валентин Захариев "Сиско", оставени без заплати от февруари 2011 г.

 

Първите работници, научили за спешната акция на социалното министерство, започнаха да се тълпят пред сградата още към 20,30 ч. До полунощ заявленията си подадоха над 400 души.

 

Всички от големия списък обаче успяха до края на петъчния ден да внесат исковете си в съда срещу собственика на завода Захариев, който ще бъде задължен да се разплати с тях за дължимите им възнаграждения. "Ще обжалваме исковете, осигурени са средства от българска банка - кредитор за заплатите на хората. Аз лично изготвих документацията, но не зная коя е кредитната институция", заяви юрисконсултът на ОЦК Слави Митрушев, който също беше сред чакащите да подадат заявления в социалната служба, допълва БГНЕС.

 

За отпускането на финансовата помощ, предназначена за протестиращите от 1 март металурзи, се договориха областният управител Иванка Таушанова и социалният министър Тотю Младенов, съобщиха от местната администрация. Над 30 души, в това число и служители от съседните общини, се включиха в нощната акция за подпомагането на гладуващите работници и служители от предприятието на Захариев.


Няма обаче яснота кога точно добилият скандална известност още от продажбата на "Кремиковци" Валентин Захариев ще пристъпи към разплащанията с хората от завода. Те, от своя страна, настояват предприятието да бъде управлявано от нов мениджърски екип и в никакъв случай от Захариев и обкръжението му. За такъв вариант се договориха двете чуждестранни банки и една българска.

 

В Кърджали очакват конкретни отговори от премиера Борисов, който прие ролята на посредник между собственика на затъващия комбинат и кредитните институции.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 7| 7281 |29.03.2012 Металурзите в Кърджали чакат развръзка с неплатените заплати . 57| 6317 |27.03.2012 Б. Борисов: Търпение! Търсим чуждестранен мениджър за ОЦК-Кърджали . 48| 5758 |27.03.2012 В Кърджали: Бойко е Господ! . 29| 6599 |27.03.2012 Ив. Нейков: Не може премиерът да чеше всеки, когото го сърби

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads