Реклама / Ads
7| 4348 |08.09.2023 НОВИНИ

Премиерът в НС след наводненията: 360 речни участъка в страната са опасни

.
Николай Денков
В парламента изслушват премиера и още 7 министри след наводненията по Южното Черноморие. Искам да разсея критиките, че държавата е реагирала късно, заяви Николай Денков.
 

Валежите започнаха през нощта и още сутринта на място бяха 11 екипа на пожарната, два екипа водолази, които започнаха да подпомагат изтеглянето на хората. Имаше и около 4000 туристи освен живеещите. Основните сили бяха насочени към изтегляне на хората, включително и деца.

 

Вчера е започнало изграждането на временен мост при Варвара. От първия ден на бедствието българската армия е на терен, посочи още премиерът.

 

"Беше използвана високопроходима техника, за да се превози храна и вода. Агенцията за социално подпомагане от първия ден е на място и от втория ден обикаляха по къщите. Направени са огледи вече. Има възможност да се кандидатства до 2500 лева".

 

Електричеството и водоподаването в района е възстановено, а пречиствателната станция в Царево работи, каза Денков, но подчерта, че водата не навсякъде е годна за пиене. С помощта на Българския червен кръст е доставена питейна вода.

Премиерът уточни, че двата язовира на територията на община Царево не са с прекъснати стени, а имат нужда от ремонт в резултат на бедствието. От тях няма изтичаща вода.

 

"Днес ще бъде формирана междуведомствена комисия - да се констатират причините. 3 от четирите жертви са заради срутване на моста в Царево, експерти трябва да кажат защо се е срутил".

 

Междуведомствената комисия трябва да каже дали обезлесяването в района е допринесло за бедствието.

 

"На 13 октомври 2022 г. в МС е постъпил доклад - има 360 речни участъка с намалена проводимост на реките. 7 от тях са в община Царево. През декември 2022 и април 2023 служебното правителство отпуска средства - 11 000 милиона за Карлово и са финансирани само 10 от посочените 360 в доклада като само 1 е в община Царево. Този проблем изисква финансиране и време. Разделението на отговорността за поддръжката на речните корита е важно. Може да се наложат и нормативни промени.

"През 2022 са били отпуснати 80 милиона лева, сега тази сума е 130 милиона с новия бюджет. Сега са налични 60 милиона. За Царево са необходими около 30 милиона лева. Тоест средства са налични".

 

Днес ще бъдат представени и годишните доклади за дейността на ДАНС, на Държавната агенция "Разузнаване" и на служба "Военно разузнаване". На закрито заседание ще бъдат изслушан и докладът на Националното бюро за контрол на специалните разузнавателни средства.




Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 4461 |08.09.2023 Инж. Куманов посочи мерките след наводненията в Царево, обвини Министерството на водите . 1| 4259 |08.09.2023 След потопа: Продължават огледите на пътища и мостове . 0| 4308 |07.09.2023 След наводненията в Турция: Жертвите станаха осем . 0| 4303 |07.09.2023 Армията осигурява сухопътна връзка между “Василико” и централната част на Царево след потопа

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads