Реклама / Ads
4| 4707 |13.05.2015 НОВИНИ

Премиерът твърд: Реже военни и полицаи за пенсиите

.
Ще бъде въведена възраст за военни
Правителството няма да отстъпи от предложенията за въвеждане на възраст за полицаи и военни, както и за вдигане на възрастта при всички категории работещи - това стана ясно от изявлението на премиера Бойко Борисов пред участниците в Националния съвет за тристранно сътрудничество.
 
Премиерът се включи в обсъждането на предложението на социалното министерство за провеждане на дългосрочна пенсионната реформа.

„Знам колко е популистко, знам колко е хубаво да кажеш, че няма да се вдига възрастта за пенсиониране, няма да се вдигат вноските... Само че при този демографски срив, който имаме в държавата, няма как това да не се случи. Още повече огромни пари изсипваме в здравеопазването всяка година и в края на краищата се надявам, че след реформата в здравеопазването продължителността на живот ще се вдигне и действително до по-висока възраст ще работят и мъжете, и жените в България", заяви Борисов.

"Министър Калфин положи огромни усилия да намери възможно най-мекия и плавния вариант за вдигане на възрастта и решаването на проблемите, за да има малки сътресения, така че се надявам от вас на разбиране и отстъпчивост от някои посоки така, както и ние го направихме",  допълни още той.

Премиерът потвърди думите на вицепремиера Ивайло Калфин, че пенсионната реформа в близките десет години ще доведе до спестяване на около милиард и половина държавни пари за пенсии всяка година.

КНСБ не подкрепя вдигането на пенсионната възраст

Борисов цитира и новите данни на Евростат, според които през първите три месеца в България има 2 процента ръст на икономиката. Той ги обвърза с мерките за подобряване на събираемостта на приходите и допълни:

„Специални звена направихме, без да ги шумим и говорим - екипи от данъчни, полицаи, митничари, изведени в отделни помещения, в отделни сгради, с абсолютно цялата комуникация и възможност да наблюдават всички пунктове и от следващата седмица ще започнем и реализация. Не само ще събираме повече пари, вследствие на тези безобразия, които са правени, но ще има и реализации. Просто съм разпоредил да бъдат тихи, да бъдат безшумни. Това, което да е явно - приходите от бюджета. Като ги погледнеш и растат, значи работят добре. Отделно съм възложил мерките на полицията и на службите, засечени през данъчните, колко пари, вследствие проверките, идват. С ревизиите, които се правят и на криминално проявените лица. Тук вече Комисията за конфискация на имущество в момента я сезират с материали и ще съберем допълнително приходи и от там", допълни Борисов.

"Безспорен факт е, че държавата дава над 1 800 млн. лв., за да се изплащат сегашните пенсии. С една дума изключително много подкрепям това, което министър Калфин предлага. Пенсионната реформа не е нещо, което се прави от днес за утре", подчерта Борисов.

"Оттук нататък съм запознат с детайлите. В спора ще се роди едно правилно сечение. Има теми, които сме склонни да коментираме, има теми, които изобщо не бихме коментирали. Една от тях е възрастта за пенсиониране. При този демографски срив, който имаме в държавата, няма как това да не се случи. Още повече, че огромен ресурс влагаме в здравеопазване, така че възрастта ще се вдига", почерта премиерът. Той уточни, че министър Калфин е положил огромни усилия да намери възможно най-лекия и плавен вариант за вдигане на възрастта за решаването на проблемите. "Надявам се на разбиране и отстъпчивост в някои посоки, така, както и ние сме го направили", каза още Борисов.


Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 65| 12668 |12.05.2015 Доц. Христов твърд: "Турски поток" раздруса Македония . 43| 7560 |06.05.2015 Премиерът загърби водосвета на армията, посланиците на САЩ и Русия също . 3| 4373 |27.04.2015 Н. Цонев: Премиерът изразходва ресурса на вертолетите, за да превозва фолк певици и футболисти . 40| 7892 |23.04.2015 В окото на Фрог: Ненчев реже военното разузнаване със 151 души

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads