Реклама / Ads
4| 5753 |17.05.2015 НОВИНИ

Калфин: По-висока пенсия, по-късно пенсиониране

.
Социалният министър Ивайло Калфин Източник: Булфото
Има съгласие, че пакета с промени в пенсионната реформа е полезен, но след него трябва да продължи работата с теми, които все още са отворени – инвалидните пенсии, необходимите промени в частните пенсионни фондове. По този пакет има сравнително висока степен на съгласие. Все още обаче има резерви от работодатели и синдикати.
 
Очаквам до сряда да видим дали можем да преодолеем тези резерви, каза социалният министър Ивайло Калфин пред БНР. Министърът обясни, че в сряда е предвидено на Министерски съвет да се приеме законопроекта и той да бъде внесен в парламента.

По повод на пенсионирането на служителите в сектор „Сигурност“, което е една от спорните теми в пенсионната система, Калфин обясни: Когато правим подобна промяна, за да бъде приета в обществото, трябва всеки да направи своята крачка към нея. Няма как една обществена група да каже: Вие всички променете нещо, ние няма да го променим при нас“.

Това, което предложихме на служителите в сектора е добро за тях. Това включва неща, за които те се борят от доста години. Самите техни организации, с които говорихме, ни убеждаваха, че те не търсят ранно пенсиониране на всяка цена, а въпросът е, че имат несигурност в това как им се развива кариерата в съответното ведомство и как могат да се пенсионират. С промяната по отношение на пенсионирането даваме достатъчно сигурност и предвидимост.

Министърът посочи, че е съгласен с предложението на Синдикатите в МВР полицаите на терен да се пенсионират на 50-годишна възраст, а всички останали в система - на 53 години: Най-вероятно това ще бъде включено в законопроекта. В специалните ведомства трябва да направят разграничение за различния вид труд, неговата тежест, рискове и т.н. Това е направено доста плахо към момента. Аз бих приветствал съответните ведомства да направят разграничение на видовете труд. Такъв текст ще има в предложения законопроект. Няма как това да се случи сега. Това е тема, по която трябва да се направи анализ. Това са специализирани закони. Не бих си позволил без съгласието и участието на съответните общности да предлагам промени в Закона за армията, Закона за МВР и т.н.

По отношение на инвалидните пенсии, Калфин коментира: Хората прибягват към инвалидни пенсии, когато са с ниски доходи. Ще се опитаме да изчистим тези въпроси и инвалидните пенсии да бъдат насочени към хората, които имат най-голяма нужда за това. За да се случи тази работа трябва да направим нещо, което го има във всички европейски страни – да има една социално-медицинска експертиза, която следва медицинската констатация за съответното увреждане и която да помага на човека как би могъл да продължи работата си, на какъв режим, в каква среда и т.н., което да даде възможност да помогнем на тези, които биха могли да работят. Поне няколко месеца ще са необходими за това. Има общо чувство, че тази система трябва да се промени.

Има и различни идеи как това може да стане. Необходимо е да има и капиталов стълб в българската пенсионна система, беше категоричен социалният министър и добави: На него трябва да му се даде възможност активно да докаже на хората, че те имат полза от това да си спестяват парите в пенсионни схеми. Това към момента не се случва, тъй като те се превеждат автоматично. Много хора не знаят и къде, с каква доходност и по какъв начин са осигурени. С промените в Закона аз се надявам да се даде възможност за активизиране на пенсионните дружества, които да доказват на хората, че спестяването при тях е необходимо. Не е лесен този процес.

Според разчетите на министерството между 10 и 12 се очаква да намалее субсидирането на НОИ с около 1,3 млрд., които да се използват за увеличаване на пенсиите: Същевременно хората, които ще се пенсионират, тъй като променяме начина и формулата за пенсиониране, колкото по-късно се пенсионира човек, толкова по-висока пенсия ще получи.

С 280 млн. лв. са повече приходите в НОИ за първите четири месеца на тази година в сравнение с миналата година: Това се дължи на по-добра работа на НАП и събирателните агенции, на промените в края на миналата година, криминализирането на укриването на данъци и повишаването максималния осигурителен доход. Тези първи изменения от декември вече работят. Това е много добър резултат.

Калфин подкрепи призива на премиера Бойко Борисов да падне банковата тайна за КТБ: Щом се е стигнало до тук е по-добре всичко да се отвори, отколкото да се подхвърлят списъци, папки, публикации и това да се влачи години.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 8| 4536 |13.05.2015 Калфин: До лятната ваканция приключваме с пенсионната реформа . 4| 4644 |04.05.2015 Синдикалисти питат Калфин: Как старец ще гаси пожар и ще пази граница? . 3| 4657 |22.03.2015 Калфин: Ще осигурим работа на обезкуражените . 6| 4596 |17.03.2015 Калфин: Липсва координация и диалог между партиите в коалицията

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads