Реклама / Ads
17| 9779 |24.04.2021 НОВИНИ

Преподавателска чистка? Още един университет по стъпките на УНСС

.
Източник: БГНЕС
По порочните стъпки на УНСС тръгва още един български университет. ЮЗУ в Благоевград взе решение да съкрати всички дисциплини на иначе реномиран преподавател заради участие в изборите за 45-то Народно събрание в партията на Слави Трифонов.
 

Скандалът става само ден след като от столичния УНСС обявиха, че уволняват дисциплинарно доц. Мартин Осиковски заради своеволната критика, която си позволи след предизборната визита на премиера Бойко Борисов. Днес е ясно ЮЗУ "Неофит Рилски" в Благоевград продължава гонката на преподаватели. 

Вчера съвсем ненадейно ФСС към висшето учебно заведение взема решение да съкрати пет дисциплини от учебния план на специалност "Психология" - Физиологична психология, Психопатология, Клинична психология, Невропсихология и Психология на аномалното развитие. 

 

"Случайно или не, това са всички дисциплини, които аз водя в тази специалност. От следващата учебна година те повече няма да бъдат изучавани", съобщава проф. Иванка Асенова в личния си профил във Facebook. 

 

Интересно е обаче защо решението е взето след, а не преди парламентарните избори на 4 април, когато станаха ясни листите на формациите и съответно се разбира, че проф. Асенова е кандидат за народен представител на последното място в Благоевград. 

Дисциплините на Асенова са основопологащи за специалността. Освен това тя е единственият учен от Югозападния университет, който е публикувал монография в едно от най-престижните издателства в света Routledge, коментира бивш ректор на университета пред “Булевард България”. Смята се, че това е причина университетския преподавател да бъде принуден да напусне като е оставен без часове. 

 

Сиреч - никой не уволнява никого. 

 

Правилникът на ЮЗУ не забранява на академичния състав да участва в политически партии или партийни листи - това ограничение важи само за ректора и зам.-ректорите, които не могат да бъдат членове на ръководни органи на политически организации. Не е разрешено провеждането на политическа или религиозна дейност в университета от студенти и преподаватели.

Не са ясни обаче причините, а университетът не е представил информация или мотиви. 

Само до преди два месеца в ЮЗУ се водеше съдебен спор за законността на избора на ректора порф. Борислав Юруков за втори мандат, оспорвана от трима от съперниците му за позицията. В крайна сметка ВАС отсъди в негова полза и го остави начело на институцията. 

Името на Юруков нашумя през 2020 г. при публикуването на имотните декларации на ръководителите на висши училища, при която се оказа, че ректорът на ЮЗУ е обявил малко над 190 000 лв. годишна данъчна основа от трудови доходи за една година.

През 2020 г. главният прокурор Иван Гешев и доскорошният вътрешен министър Младен Маринов станаха докторанти в Правно-историческия факултет на ЮЗУ - съответно в катедрите по Международно право и по Национална сигурност.




Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 8| 3155 |23.04.2021 Росен Желязков се жалва: Не може единствената платформа на над 160 депутати да бъде анти-ГЕРБ . 33| 10589 |23.04.2021 Единодушно: Депутатите приеха предложението на ИТН за промени в Изборния кодекс . 9| 3535 |21.04.2021 В колонка по един! Номинираните министри от ГЕРБ в медиите тази сутрин . 43| 16621 |20.04.2021 Корнелия Нинова: Един въпрос и пет факта за протестите

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads