Реклама / Ads
0| 3649 |25.03.2022 НОВИНИ

Преработвател на петрол в Китай спря инвестиции в Русия за половин милиард долара

.
Китайската държавна компания ”Синопек” (Sinopec Group) е прекъснала разговорите за голяма инвестиция в петролната и газовата промишленост на Русия, съобщи Ройтер. Това става на фона на тежки икономически санкции, които западните сили наложиха на Москва след началото на инвазията в Украйна. Китай е открит партньор на Русия и се обявява против тези мерки, въпреки че официално не е подкрепил войната и призовава за спиране на огъня и дипломатическо решение на конфликта.
 

"Синопек" е най-големият преработвател на петрол в Азия, а инвестициите, които прекъсва, са на стойност близо половин милиард долара. Средствата са били предназначени за газохимически завод и комплекс за продажба на руски газ в Китай.


От началото на руската инвазия в Украйна три китайски държавни компании - "Синопек", "Чайна нешънъл петролиъм корп" (China National Petroleum Corp - CNPC) и "Чайна нешънъл офшор корп" (China National Offshore Oil Corp - CNOOC) са започнали оценка на въздействието на санкциите върху техните инвестиции в Русия, твърдят започнати източници.


"Компаниите ще следват указанията на Пекин в тази криза. Няма място за собствени инициативи", посочи висш представител на една от компаниите.", съобщава още Свободна Европа.


Междувременно японските и френските компании, участващи в руския проект "Арктик СПГ-2" за добив на природен газ, обявиха, че замразяват новите инвестиции в него в съгласие с наложените на Русия санкции. Проектът има за цел да изгради най-големия комплекс за природен газ в Далечния изток.


Акционери в проекта са "Новатек" (60%), френската "Тотал" (Total), китайските CNOOC и CNPC, както и консорциум от японските "Мицуи" (Mitsui) и "Джапан Арктик Ел Ен Джи" (Japan Arctic LNG), всички с по 10%.

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 3085 |23.03.2022 Медведев плаши: Плановете на САЩ да съсипят Китай и Русия ще предизвикат глобален колапс . 0| 2927 |21.03.2022 Песков: От ембарго върху руския петрол ще пострада Европа, а не САЩ . 0| 3166 |21.03.2022 Reuters: ЕС обмисля петролно ембарго срещу Русия . 0| 22923 |17.03.2022 Виктор Бакуревич, шеф на Берьозка: Бандата пирати на Путин откраднаха трилиони от петрол за сметка на народа на Русия

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
Реклама / Ads