Реклама / Ads
0| 4091 |07.09.2023 НОВИНИ

Претенции на изпълнителите пречат на строежа по магистралите

.
Претенции на изпълнителите спъват строежа по родните магистрали. Това стана ясно от изслушването на регионалния министър Андрей Цеков в ресорната парламентарна комисия. Изискванията на избраните фирми са по отношение цените на материалите и ползваната техника. Затова работна група и други експерти до края на месеца ще подготвят становища по тези казуси и дали има нарушения на Закона за обществени поръчки.

Вероятно договорите със строителните фирми ще бъдат прекратявани поради стопанска непоносимост или заради неизпълнение на договорите. Фирмите са категорични, че не могат да работят по предишните цени и затова работят бавно и символично. Само един изпълнител е казал, че е готов да възстанови получените аванси за работа, стана ясно от думите на министъра, предават от БТА. 

 

В момента се извършват проверки за състоянието на пътищата, за да се защити обществения интерес, преди да са изтекли гаранционните срокове. Ако се наложи ще се правят допълнителни тестове за състоянието на пътищата.

 

“Може би не е най-удачно проверките да се правят през лятото, когато асфалтът е най-еластичен. Не оспорвам резултатите от проверките направени от служебното правителство, но това няма значение, защото след изтичането на гаранционния срок държава не може да направи нищо друго, освен да ремонтира, каза Цеков.

 

По следите на един изчезнал код 

 

Изчезналият софтуерен код на ТОЛ системата също се превърна в тема по време на изслушването на министър Цеков. Мивалата седмица МРРБ сигнализира ДАНС за липсващия код след доклад на Агенция “Пътна инфраструктура”. АПИ няма информация нито къде е кодът, нито кой точно го съхранява. 

 

От отговора на министър Цеков в ресорната комисия става ясно, че в  разпоредбите на закона има ясни тестове, които разписват правата на интелектуалната собственост и всички авторски и сродни права трябва да са собственост на възложителя. Всички програми кодове са предадени през 2018 и 2019 г. на Радослав Миленов, началника на отдел в ТОЛ управлението. В АПИ обаче тези кодове не са открити и затова със случая се занимава ДАНС

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 9| 2688 |02.08.2023 Като имате претенции, ще си плащате за тях. Така ли се прави туризъм у нас? . 3| 4806 |22.06.2023 Любомир Аламанов: Цяла година едни и същи формации гласуват заедно и пречат . 1| 2766 |06.06.2023 Доц. Наталия Киселова: ГЕРБ тепърва ще предявява претенции в коалицията . 3| 2500 |02.06.2023 ДПС няма да пречат да се състави правителство

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads