Реклама / Ads
3| 6663 |23.05.2024 НАРОДЕН ГЛАС

Преводачът на Серхий Плохий: Трябва да обърнем внимание на проф. Слатински, че войната не е далеч от нас

.
Мария Михайлова
Цивилизованият свят се намира в друго състояние след войната. Ние не искаме да повярваме, че най-лошото може да се случи. Това пожелателно мислене и спокойствие, в което живеем не са нормални. Трябва да обърнем внимание на професор Слатински и други автори, които твърдят, че войната не е далеч от нас.
 

Това каза в "Честно казано с Люба Кулезич" Мария Михайлова, преводач на книгата "Руско-украинската война" на Серхий Плохий.

 

В нея Плохий, който е професор по украинска история в Харвард и директор на Украинския изследователски институт към университета, предлага изчерпателно описание на произхода, развоя и вече очевидните бъдещи последствия от този конфликт. Той проследява корените му до напрежението в постсъветското пространство, като стига дори още по-далеч – до имперския колапс през XIX и XX в.

 

Плохий разгръща в широк исторически контекст своето изследване на руските и украинските представи и култури, за да обясни защо тази нова студена война, започнала осем години преди масираното нападение – на 27 февруари 2014 година, когато руските въоръжени сили превзеха сградата на Кримския парламент – е била, ако не неизбежна, то поне предсказуема.







"В тази книга Плохий се впуска в обяснение за историческите и фактическите предпоставки за началото на войната. В България не сме запознати добре с историята на Украйна, още повече младите хора, които смятам, че съвсем не са наясно", разказа Михайлова.

 

"Всички тези въпроси, които се засягат за близкото минало трябва да бъдат зададени наново и да им бъде отговорено наново. Хората, които подкрепят войната в Украйна, може би трябва да се върнат назад и да прочетат няколко такива книги, за да избегнат злободневието и емоционалната част". 


"Плохий описва имперските интереси на Русия, принципите на буферните граници, които тя създава в исторически план, като България също влиза в тези граници. Той най-вече обсъжда и засяга проблемите с Полша, Румъния, Беларус. Обръща специално внимание на войните в Чечня, които са част от политиката на Русия", допълни Мария Михайлова.

 

ФрогНюз често препубликува анализите на проф. Николай Слатински, експерт по национална сигурност, в които той казва, че Русия иска да унижощи начина ни на живот и в никакъв случай няма да спре в Украйна. Според него нашата собствена сигурност е една от причините да трябва помагаме на Украйна, освен чисто моралния аспект. Какво пише професорът - четете тук.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 5952 |24.05.2024 "Това е начин да живеем в един по-добър свят". Защо Тодор Павлов се отказа от голямата заплата в частния сектор и стана учител? . 16| 9114 |22.05.2024 Темида и сексуалните приключения на някои магистрати. Държи ли ВСС на Етичния кодекс или морала е отживелица? . 5| 3690 |22.05.2024 За 57% от българите най-полезен им е английският, за 10% - руският . 0| 26440 |21.05.2024 Поетът Кирил Кадийски за ФрогНюз: НАРОДЕ-Е-Е!

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads