Реклама / Ads
9| 2839 |11.03.2024 НОВИНИ

Президентът на Чехия: Войски на НАТО в Украйна не са нарушение на никакви международни норми

.
Петр Павел
Президентът на Чешката република Петр Павел е убеден, че военнослужещите на НАТО, които оказват подкрепа на украинската армия директно на украинска територия, няма да нарушат никакви международни норми.
 

Това съобщи Euractiv, като се позова на чешка медия, предаде Укринформ.





"Военнослужещите на НАТО могат да извършват дейности по поддръжка директно на украинска територия, тъй като това няма да наруши никакви международни норми", заяви чешкият президент Петр Павел в интервю за Чешката телевизия.

 

Забележките на Павел относно по-нататъшната подкрепа за Украйна дойдоха само няколко дни след срещата му с френския президент Еманюел Макрон, който наскоро повдигна въпроса за изпращане на западни войски в Украйна.

 

Според Павел трябва да се прави ясно разграничение между разполагането на бойни части и евентуалното участие на войски в определени дейности за "подкрепа", с които НАТО вече има опит.

 

"Не бива да се забравя, че след анексирането на Крим и окупирането на част от Донбас, което по същество беше агресия, макар и в много по-малък мащаб от днешния, на украинска територия действаше тренировъчна мисия на НАТО, която в един момент включваше повече от 15 държави и наброяваше около 1000 души", припомни бившият ръководител на Военния комитет на НАТО.

 

"От гледна точка на международното право и Устава на ООН нищо не пречи на войските на страните членки на НАТО, както и на цивилните граждани, например, да помагат в работата в Украйна", отбеляза Павел.





Запитан дали би подкрепил участието на войски на НАТО в пряка подкрепа на Украйна на нейна територия, Павел не отговори отрицателно:

 

"Със сигурност не бих отхвърлил дебат по този въпрос. Ако успеем да се споразумеем със съюзниците, че например вместо да обучаваме украински войници на територията на държавите-членки на НАТО, и да транспортираме хиляди военнослужещи, да речем, в Полша или Чехия, много по-разумно би било да транспортираме няколко десетки инструктори на украинска територия и да обучаваме украински войници там".

 

Той също така припомни, че след пълномащабното нахлуване на Русия в Украйна Москва обяви, че всеки, който оказва каквато и да е помощ на Украйна, ще се превърне в легитимна мишена.

 

"Днес ние не само снабдяваме Украйна със стрелково оръжие, снабдяваме я с танкове, скоро може да я снабдим със самолети, снабдяваме я с крилати ракети със среден обсег и въпреки това няма нито едно нападение на територията на НАТО. Русия знае много добре, че това би било нарушение на закона от много по-голям калибър от това, което прави сега", каза Павел и добави, че Русия е наясно със силата на НАТО.

 

Според Павел западните съюзници трябва да имат смелостта да защитят дейността си по законен начин, "защото подпомагането на обучението и поддръжката на оборудване в суверенна страна не е борба", обясни той.

 

Миналата седмица, на пресконференция с френския президент Еманюел Макрон, Павел заяви, че Европа не трябва да ограничава възможностите си да подкрепя Украйна, която се бори срещу руската агресия.

 

На 26 февруари френският президент Еманюел Макрон заяви, че не изключва възможността за разполагане на западни войски в Украйна.

 

Френският министър на отбраната Себастиен Лекорну заяви, че в момента не се работи по планове за изпращане на войски в Украйна, като добави, че съюзниците на Украйна могат да обмислят започването на специални мисии за обучение или разминиране на украинска територия.





Министърът на външните работи на Украйна Дмитро Кулеба призова партньорите си да имат свои тренировъчни мисии, които да бъдат върнати на територията на Украйна, като припомни, че в периода 2014-2022 г. в страната са били разположени широк спектър от такива мисии.

 

ФрогНюз

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 2528 |11.03.2024 СОС заседава извънредно след масов бой в София . 1| 2602 |11.03.2024 ВСС иска от ГДБОП докладите за Нотариуса и Пепи Еврото, проучва дали съдии са им помагали . 13| 7645 |11.03.2024 Тръмп няма да даде пари на Украйна, ако бъде избран, каза Орбан след среща с него . 6| 2922 |11.03.2024 Елена Дариева: Асен Василев ще остане, но ще има значими промени в кабинета

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads