Реклама / Ads
38| 5541 |09.10.2014 НОВИНИ

Президентът: Като Самуил водим битки за България

.
Росен Плевнелиев
Убеден съм, че днес историята на Балканите трябва да обединява, а не да разделя. Само заедно можем да преодолеем изпитанията, пред които се изправя нашия регион. Подобно на цар Самуил днес ние водим своите битки за България, носим своята отговорност за родината и за нашите деца.
 
Това каза президентът и върховен главнокомандващ на Въоръжените сили Росен Плевнелиев в своето слово по време на заключителната програма за отбелязване на 1000 години от управлението на цар Самуил на територията на Националния парк-музей „Самуилова крепост“ край село Ключ, предаде „Фокус”. „В многовековната история на българската държава са записани редица съдбоносни решения, победи и загуби на бойното поле и дипломатическата маса. България познава добре, както времена на държавническа мъдрост, на единство и възход, така и години на разцепление, хаос и упадък. Чрез поуките на пораженията и страданията, българската държава винаги се е възраждала през вековете, а нашият народ е намирал сили да заеме достойното си място в Европа и в света. Горд съм, че на 6 октомври в Солун имах възможността да отдам като държавен глава почит пред тленните останки на този велик владетел на Средновековна България. По молба на българската държава тленните останки на цар Самуил бяха изложени за поклонение по повод 1000 годишнината от неговата кончина. Признателен съм на Република Гърция за този исторически жест. Днес България и Гърция дават пример за европейско отношение към историята и опазването на културното ни наследство. Споделяйки ценностите на Обединена Европа, ние сме единни в разбирането си, че историята трябва да се изучава такава, каквато е, а историческите артефакти да се съхраняват и отношението към тях да е достойно, независимо на чия територия се намират”, каза още Росен Плевнелиев.

Според него във времена на изпитания и на раздори не бива да забравяме думите на Димитър Талев, записани в трилогията му „Самуил-цар български” : „Всяко царство, което се разделя, запустява”. „Дълбоко вярвам, че тази мъдрост и предупреждение ще ни следва навсякъде и ще ръководи делата ни. Нека посрещнем българите единни и бъдещето достойно. Нека пазим и да живее България. Вечна да бъде паметта на цар Самуил”, заяви президентът Росен Плевнелиев.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 26| 4715 |08.10.2014 В.Сидеров: Партиите се предлагат на ГЕРБ като жени в Амстердам . 25| 5355 |07.10.2014 Изложба "12-те подвига на Путин"- като Херкулес . 6| 4812 |06.10.2014 Плевнелиев: Трябва да се поучим от Самуил . 14| 5320 |05.10.2014 Миков: Като в шансон "НЕ СЪЖАУЯВАМ ЗА НИЩО"!

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads