Реклама / Ads
8| 2949 |16.06.2021 НОВИНИ

Президентът обсъди с акредитирани посланици санкциите на САЩ

.
Прессекретариат на Президента
Президентът Румен Радев се срещна с посланиците на държавите членки от ЕС, Швейцария и САЩ. Акредитираните в страната посланици поставиха въпроси, свързани с борбата с корупцията, наложените санкции по Глобалния закон „Магнитски“ и европейската интеграция на Република Северна Македония.

„Служебният кабинет доказа, че министри с различни политически убеждения могат да се обединяват около ясни принципи, приоритети и ценности. Един от приоритетите на този кабинет е повишаването на прозрачността в работата на институциите и възвръщането на общественото доверие в тях“, заяви Радев пред посланиците.

 

Наложените санкции върху български физически лица и компании по Глобалния закон „Магнитски“ на САЩ също бяха обсъдени по време на разговора. Президентът посочи, че от следващия български парламент ще се очаква да изработи правна рамка, която да предвижда процедури и подходи за реакция от институциите при подобни случаи в бъдеще „Служебното правителство вече е предприело първоначални стъпки в тази насока, за да не допусне блокиране на обществени средства и да защити банковия сектор в страната“. Това заяви още Радев и призова за изработване на мерки и на европейско ниво, за да не се стига до блокиране на предвидени за отделни държави членки европейски средства.

 

„Гражданите изискват реални резултати в борбата с корупцията по високите етажи на властта и очакват неотклонен ангажимент на българските институции и партньорите на страната ни за утвърждаване на справедливостта и прозрачността“, посочи още президентът.

 

Коментирано бе и изразходването на публични средства от бившето правителство чрез т.нар. in-house възлагане, вместо чрез обществени поръчки. Държавният глава определи като „стъпка в правилната посока“ решението на Комисията по граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи в Европейския парламент да изпрати мисия в България след наложените санкции по Глобалния закон „Магнитски“ на български физически лица и фирми.

 

„Утвърждаването на Инициативата „Три морета“ като платформа за активно икономическо и инвестиционно партньорство е важно не само за страните от Източна Европа, а и за постигането на реално социално и икономическо сближаване в Европейския съюз“, заяви държавният глава по време на срещата. Румен Радев открои приноса на българското домакинство за привличането на Гърция като гост на форума в София, както и за търсенето на интелигентни решения в областта на транспортната, енергийна и дигитална свързаност в региона, чрез свързването на научните и образователни центрове на страните участнички.

 

„България подкрепя европейската перспектива на Република Северна Македония и утвърждаването на страната като силен съюзник в НАТО“, подчерта още Румен Радев.

 

Държавният глава оцени високо позитивните сигнали през последните седмици в отношенията между България и Република Северна Македония и преди всичко възстановяването на диалога на най-високо равнище. Президентът изрази надежда този диалог да води към конкретни устойчиви и необратими резултати в двустранните ни отношения с Република Северна Македония, което да ускори и европейската перспектива на югозападната ни съседка.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 3| 2781 |14.06.2021 Президентът Радев представя България на среща на НАТО в Брюксел . 18| 3765 |11.06.2021 Президентът Радев разговаря с държавния секретар на САЩ Блинкен за санкциите . 5| 2729 |08.06.2021 Президентът Румен Радев: Политическото говорене не е достатъчно. Необходими са действия . 9| 2830 |08.06.2021 Президентът Румен Радев открива конференция на инициативата ”Три морета”
Реклама / Ads