Реклама / Ads
3| 5424 |30.06.2008 НОВИНИ

Президентът плаши партиите с референдум за избирателната система

.
Президентът Първанов запазва готовността си да иницира референдум, ако не успее да се договори с политическите партии за мажоритарен елемент в изборите. Това съобщи за Frognews.bg депутатът от ДСБ Нено Димов.
 

Той заедно с независимата народна представителка Мария Капон и лидерът на „Новото време" Емил Кошлуков бяха на среща с държавния глава именно заради промените в изборното законодателство.

„Решихме да се срещнем с президента, защото идеите, които са лансирани от всеки от нас в различен етап от времето, съвпадат с неговите", обясни Димов. Той припомни, че още преди 4 години, в 39-ото НС, Емил Кошлуков и група народни представители, повечето нововремци, са внесли законопроект за избирателен кодекс с мажоритарен елемент. Мария Капон е внесла такъв законопроект в сегашния парламент, а самият Нено Димов е говорил в тази посока още преди две години. От месец януали тази година пък и президентът е заговорил на тази тема. „Поради тази причина ние искахме да видим до каква степен неговите намерения са сериозни, той готов ли е да отиде до край, ако не срещне подкрепа от политическите партии за подобен тип мажоритална система", поясни Димов. Той допълни, че депутатите, посетили държавния глава, са удовлетворени от заявлението му, че запазва своята готовност, ако не успее да се договори с политическите партии за мажоритарен елемент в изборите, да се отиде към референдум. „А нашето искане е точно такова - да се отиде към референдум, защото считаме, че българските граждани са достатъчно подготвени вече, както да да изберат управлението си, така и начина, по който да бъде избирано това управление", уточни Нено Димов.

Той каза още, че с Георги Първанов са стигнали до съгласие, че преференциалният вот не е най-доброто решение. Позициите на депутатите от опозицията и държавния глава са се разминали обаче по въпроса колко народни представители трябва да бъдат избрани мажоритарно. Лично за президента бройката 30 изглеждала добро решение. Димов обаче не смята така - „в смисъл, това са много малко мажоритарни вотове, които са по-скоро пропорционални, като се има предвид обема". Тримата народни представители са предложили съотношението да бъде 50 на 50, т.е. 120 на 120, но този въпрос, разбира се, бил дискусионен.

Според Мария Капон, ако се стигне до вариант референдум, то искането за това трябва да бъде внесено от Първанов в Народното събрание до края на юли, а самото гласуване да да се проведе евентуално през октомври-ноември тази година.

„Като цяло неговото желание да се върви в тази посока съвпада с нашето искане още от по-миналата седмица да се върви кам референдум. Още повече, че България не е правила подобно нещо от промените насам и в това отношение е единствената източноевропейска страна, членка на НАТО и ЕС, която по никакъв повод не е попитала народа си за нещо", посочи Нено Димов.

Броят на депутатите в следващия парламент трябва да е 150. Това пък обяви в Русе  лидерът на Съюза на свободните демократи Стефан Софиянски по повод промените в избирателния закон. „Ако тази промяна стане факт, трябва да се въведе и задължителност на избирателната система", казва още той, цитиран от Дарик радио.

Сред предложенията на ССД е и въвеждането на задължително присъствие в парламента и пълен работен ден на депутатите. „Трябва да отпадне петъчният парламентарен контрол, който в момента е пълна пародия", смята лидерът на партията. Според него контролът може да се осъществява от малки комисии, които да се отчитат веднъж месечно пред Народното събрание.

Софиянски обяви още, че нов вот на недоверие към правителството е задължителен, като не трябва да се чака докладът на Европейската комисия. Основният мотив този път ще бъде неангажираността и неспособността на правителството да реализира в интерес на българите членството на страната в ЕС.

Frognews.bg

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 8| 4867 |08.06.2008 Президентът поздрави писатели и поиска промяна на политическия модел . 1| 4730 |03.06.2008 Световен глад плаши ООН; скокът на цените-най-голям у нас . 6| 7952 |25.05.2008 Прокуратурата плаши Ангел Василев с ново дело, за да не съди държавата? . 0| 5225 |15.05.2008 Ал Кайда плаши с взривове Европейското по футбол през юни

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads