Реклама / Ads
6| 7970 |25.05.2008 НОВИНИ

Прокуратурата плаши Ангел Василев с ново дело, за да не съди държавата?

.
„Тези, които предварително изконсумираха славата, търсят начин да измият срамното петно, което са нанесли върху собствения си професионален имидж”. Това заяви пред Frognews.bg строителният предприемач Ангел Василев.
 

Според него тези хора са се компрометирали „като резултат от безобразията и престъпленията, които са извършили в досъдебното производство физически спрямо част от подсъдимите и чрез най-откровени, груби и безотговорни лъжи и твърдения", както по време на разследването, така и до момента.

Така коментира възможността за подновяване на делото за убийството на Андрей Луканов набеденият за поръчител на разстрела строителен предприемач Ангел Василев. Той уточни, че визира лицата Ботьо Ботев, тогава шеф на отдел „Убийства", следователите Богдан Карайотов и Олег Янев, ексглавния секретар на МВР Божидар Попов и адвокатката Рени Цанова (последните двама не са вече между живите - б.р.).

Василев припомни, че след края на процеса и оправдателните присъди за обвиняемите, е отправил следните думи към въпросните личности: „Когато всичко стане ясно, имайте честта да кажете „Сбърках!". „Но българският чиновник, особено ако е простак - повтарям простак! - никога не казва „сбърках" дори да се е оцапал до уши", заяви още Ангел Василев.

Frognews.bg припмня, че на 15 март миналата година ВКС оправда окончателно всички подсъдими в процеса за убийството на Луканов - украинците Александър Русов, Алексей Кичатов, сочени за извършители на покушението, Юрий Кутепкин, за когото медиите писаха, че тялото му е намерено край София, обвинения в поръчителство строителен предприемач Ангел Василев, племенника му Георги Георгиев и шофьора му Юрий Ленев, представени за негови помагачи.

angel_vasilev.jpg
 снимки Вяра Йовева

Ангел Василев не изключи вероятността прокуратурата да иска подновяване на делото, за да го принуди да оттегли иска от 200 000 лв., който заведе в края на миналата година срещу държавата за нанесени неимуществени вреди заради неоснователните обвинения  и едногодишния арест, който е претърпял. Василев обаче бе категоричен, че в никакъв случай и по никакъв начин няма да се откаже от делото срещу прокуратурата, националното следствие и Софийски градски съд.

Той каза още, че не се притеснява от евентуалното възобновяване на процеса за убийството на бившия български премиер Андрей Луканов, защото т. нар. нови обстоятелства не се отнасят до него, а касаят някои от другите подсъдими.

Припомняме - в петък стана ясно, че Върховният касационен съд трябва да реши в едномесечен срок дали да възобнови делото за убийството на Луканов по искане на главния прокурор Борис Велчев. Прокуратурата твърди, че са се появили нови обстоятелства, които не са били известни преди на съда, а именно оправдателните присъди на офицерите, обвинени от Юрий Ленев и някои от украинците, че самопризнанията им са изтръгнати с насилие и мъчения.

Според запознати с практиката на Военния съд, когато се съдят полицаи присъдите по презумпция са оправдателни. В случая обвинените са твърдели, че травмите на Ленев са се получили при задържането, въпреки че по време на процеса „Луканов" свидетели са доказали, че той е излязъл здрав от къщи и така е приет в следствието. Съдебен експерт пък е дал сановище, че Ленев няма поражения по меки части, което е възмжно да се случи при задържане, а на особено болезнени места - чупене на пръсти, изваждане на нокти, белези по главата и корема.

Frognews.bg

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 6| 5698 |23.05.2008 Животът на Ангел Бончев - оценен на 3 млн евро? . 1| 8106 |22.05.2008 Шефът на "Литекс" Ангел Бончев изчезна . 0| 5235 |15.05.2008 Ал Кайда плаши с взривове Европейското по футбол през юни . 12| 4824 |15.05.2008 Новите клиенти на прокуратурата

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads