Реклама / Ads
20| 5257 |08.06.2011 НОВИНИ

Президентът подхваща националната сигурност

.
Георги Първанов
Държавният глава Георги Първанов подновява предложението си да бъде свикан Консултативния съвет по национална сигурност, за да бъде дискутирана темата за рисковете и предизвикателствата пред финансово-икономическата и социална стабилност в България.
 

Това се казва в позиция на президента, изразена след разговорите му с финансовия министър Симеон Дянков по Пакта за финансова стабилност, разпространена от пресцентъра на президенството.

Излагайки своите виждания и позиция, президенът акцентира върху това, че е необходимо страната ни да води предвидима, последователна и устойчива финансова политика. Той смята, че стремежът за постигането на определени фискални параметри не трябва да бъде самоцел, а да бъде в контекста на по-широко обхватни политики, мерки и реформи, които да доведат до реално повишаване на конкурентоспособността на икономиката ни и ускорена конвергенция с икономиките на останалите страни-членки на ЕС. Според държавния глава особен акцент тук следва да бъде повишаването стандарта на живот на българските граждани.

Георги Първанов не приема идеята за създаването на извънреден механизъм за гласуване, тъй като това ще влезе в противоречие с общите конституционни правила за провеждане на този процес. Недопустимо е данъчни закони и то една малка част от тях, както и максималното равнище на бюджетния дефицит, да бъдат приемани от Народното събрание с квалифицирано мнозинство от 2/3 от всички народни представители, т.е с мнозинство, с което се изменя самата конституция, счита той.

Държавният глава поставя и въпроса защо липсва регламент за максималния размер в процент от БВП на държавния дълг. Той предлага със Закона за устройството на държавния бюджет да бъде въведено задължително минимално равнище на фискалния резерв.

По отношение на международния опит във въвеждането на фискални правила от такъв тип президентът напомня, че той все още е твърде ограничен, за да се правят изводи за неговата ефективност. А там, където такива ограничения са приети, те не са толкова рестриктивни колкото предлаганите у нас.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 21| 5801 |24.05.2011 Р. Христов: Президентът се държа като държавен глава на Русия . 34| 6574 |24.05.2011 Президентът Първанов: Оставете езика на омразата! . 24| 6559 |22.05.2011 И. Цанев: Национализмът на Атака се радикализира, има опасност за сигурността . 1| 5279 |16.05.2011 Парламентът подхваща проблемите на съдебите лекари

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads