Реклама / Ads
55| 6267 |28.11.2012 НОВИНИ

Президентът: Подкрепяме Турция в евроинтеграцията

.
Президентът Росен Плевнелиев
България подкрепя Турция за европейска интеграция и ще сподели своя опит, заяви президентът Росен Плевнелиев в турската столица Анкара, където е на двудневно работно посещение.
 

"Двете страни тепърва ще работят за още по-голямо развитие на икономиките и в интерес на гражданите", каза още той на съвместна пресконференция с турския си колега Абдуллах Гюл, предаде „Фокус”.

Българският държавен глава съобщи, че Гюл е първият президент, който му се е обадил, като спечелил изборите, и няма да го забрави.

"Искаме да запретнем ръкавите и да постигнем заедно повече", коментира Плевнелиев. "Когато Турция е номер 1 като туризъм за българските граждани, и номер 2 за експорт, когато, въпреки кризата, оборотите растат ежедневно и достигат над 3 млрд. евро, което е рекорд, няма как да не се гордеем, че сме постигнали това заедно", каза още той.

Плевнелиев изяви желание да работим заедно със съседите "за мир, за развитие, строим магистрали, железопътни линии, газови връзки, които са от значение за Европа, Азия и света, поставяме си високи цели".

"Ако българската страна изпитва нужда от енергийни източници, ние няма да останем безучастни, заяви турският президент Абдуллах Гюл. "Дадох информация на президента Росен Плевнелиев за възможността за трансфериране на енергийни източници от района на Кавказ, Каспийско море през Турция за западния пазар през България", каза още той.

"Когато през 2008 г. българският народ беше оставен на студено, защото зависи само от една тръба за доставка на газ, ние си научихме урока", посочи Плевнелиев. Той допълни, че интерконекторът България - Турция е от стратегическо значение за нас и се надяваме, че много скоро ще стартира. "Винаги обръщаме внимание колко е важен този проект за България", допълни президентът. Българската страна подкрепя и газопровода "Танап".

По късно днес ще бъде проведена и среща с премиера Реджеп Тайип Ердоган. В официалната делегация участват министрите на културата и на образованието Вежди Рашидов и Сергей Игнатов. Игнатов ще се срещне с министъра на националното образование на Турция Йомер Динчер.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 2| 7580 |28.11.2012 Разбиха наркоканал от Турция през България към Европа . 19| 5129 |26.11.2012 Президентът: Крайно време е за публичен дебат за КС . 0| 5062 |20.11.2012 Граничните пунктове с Турция затворени за 7 часа . 5| 6676 |11.11.2012 Заловиха 11 нелегални на границата с Турция

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads