Реклама / Ads
20| 5877 |29.11.2012 НОВИНИ

Президентът: Политиците ни са си научили уроците, няма да се месят на църквата

.
Росен Плевнелиев
Синодът на БПЦ да бъде оставен да вземе своите мъдри и важни решения, призова от Истанбул държавният глава след среща с Вселенския патриарх Вартоломей.
 

Президентът Росен Плевнелиев се срещна с Негово Светейшество Вселенския патриарх Вартоломей в сградата на Вселенската патриаршия в Истанбул. 

„Това беше среща, в която почетохме паметта на нашия достоен патриарх Максим, неговото дело за силна църква, за обединена църква и за преход от едни тежки времена в миналото – времена на комунизъм, в бъдещето на българската църква - силна, единна, обединена и част от голямото семейство на европейските църкви”, каза президентът, предаде "Фокус". 

Той посочи, че Православието на това свещено място – Вселенската патриаршия, и останалите религии трябва да се събират и да се работи за интеграция, тъй като не просто само България и Турция, а вече и светът е малък. Президентът Росен Плевнелиев каза, че е изключително благодарен на патриарха. 

„Българските политици са си научили уроците, че те няма да се бъркат в работата на църквата, че ще работят за силна, обединена, единна”, каза държавният глава. Той подчерта, че е важно Синодът на Българската православна църква да бъде оставен да вземе своите мъдри и важни решения. 

„Пожелаваме си умни и мъдри решения. Светът е заедно с нас. Изключително съм благодарен на Вселенския патриарх, на всички, които подкрепят България, и аз съм сигурен, че до края на февруари месец решенията, които ще се вземат в София и специално от Светия синод, ще имат много голямо значение за бъдещето. Това ще бъде нашата църква”, посочи Плевнелиев. Този период на трансформация трябва да приключи – достойни, единни, силни. Това ни е важно. Така, както семейството в България трябва да е силно и има своите функции, така и църквата – нашите общи стойности и нашето общо бъдеще зависят от това – не само да работим за икономическо развитие, но и за духовното развитие на нацията, каза още държавният глава.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 55| 6268 |28.11.2012 Президентът: Подкрепяме Турция в евроинтеграцията . 19| 5131 |26.11.2012 Президентът: Крайно време е за публичен дебат за КС . 27| 5324 |09.11.2012 Президентът: Следващият патриарх да е толкова достоен колкото Максим . 23| 5778 |01.11.2012 Президентът: Посланието на ЕК за допълнителен доклад е сериозно

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads