Реклама / Ads
0| 3266 |29.08.2022 НОВИНИ

Президентът Радев поиска България да се включи в управлението на порта за газ в Александруполис

.
Източник: БГНЕС
България е акционер с 20% в терминала за втечнен газ в Александруполис и има резервиран капацитет за следващите 10 години. Този проект е от решаващо значение не само за задълбочаване на стратегическото прартньорство между България и Гърция, а и за гарантирането на икономическата стабилност на Балканите. Чрез постигане на реална диверсификация, сигурност на доставките и реална конкуренция.
 

Това изисква, разбира се, терминалът да бъде свързан с другия стратегически обект между нашите две страни - интерконекторът, която очакваме да заработи от 1 октомври и е още едно доказателство за успешното стратегическо партньорство между Гърция и Бъглария. Това каза президентът Румен Радев на среща с представители на ръководството на компаниите „Gastrade” и „Copelouzos Group“.


"За нас е изключително важно терминалът да бъде завършен в срок, както и да разгледаме още веднъж възможността за втечнен газ за България през Гърция и в краткосрочен, и в дългосрочен план. Както и за възможностите на включване на България в управлението на порт "Александруполис". Защото нашите две страни наистина могат да обединят усилията си в този важен регион за постигането на повече стабилност и създаването на повече възможности, посочи още президентът.


Това е дългосрочно партньорство, отбелязаха от гръцката страна. То е от стратегическо значение заиверсификацията. България е с приоритет, казаха още те.


Сред темите на срещата ще бъдат възможностите за увеличаване на количествата природен газ за България, които страната ни ще получава през Гърция чрез терминала в град Александруполис.

 

Служебното правителство започва подготовката на прозрачни процедури за средносрочни и дългосрочни доставки на природен газ, заяви президентът Румен Радев по време на среща с представители на Gastrade и Copelouzos Group, които са акционери в строящия се терминал за втечнен газ в Александруполис. Изборът на доставчици обаче ще бъде оставен на следващото редовно правителство, допълни още той, цитиран от investor.bg.


Преди дни служебният вицепремиер и министър на транспорта Христо Алексиев коментира, че България в момента няма да води преговори и да подписва нов договор за доставка на природен газ с "Газпром". Това уточнение беше направено на фона на желанието на кабинета да преговаря с компанията за изпълнение на прекратения от руска страна текущ договор за доставка на газ, който изтича в края на годината.


Държавният глава допълни още, че кабинетът е поел ангажимент да гарантира доставките на природен газ през целия отоплителен на възможно най-добри цени.


В началото на срещата в президентството беше отбелязано и значително увеличение на интереса към капацитета на терминала на фона на увеличеното търсене на втеченен газ. България е в основата на доставките за Централна и Източна Европа - благодарение на газовата връзка IGB втечнен газ през Александруполис може да бъде доставен до Сърбия, Украйна и Унгария, отчетоха от гръцка страна.



Строителството на терминала върви по план и трябва да влезе в експлоатация както е по график - в края на 2023 г. Неговият капацитет днес е 5,5 млрд. куб. метра годишно. Изграждането му е финансирано със 166,7 млн. евро европейски средства. България чрез "Булгартрансгаз" има дял от 20% в терминала.


Интересът към Александруполис се увеличава благодарение и на влизането в експлоатация на IGB, което се очаква да стане на 1 октомври. Именно през тази връзка втечнен газ от терминала може да достигне до цяла Централна и Източна Европа.


В разговора участват министър-председателят на служебното правителство Гълъб Донев, министърът на енергетиката Росен Христов, представители на ръководствата на „Булгаргаз“ и на „Булгартрансгаз“.

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 5626 |27.08.2022 Радев свиква среща за увеличаване на количествата газ през Гърция . 0| 2681 |26.08.2022 Радев от Бургас: Самоотвержеността на полицаите плаща цената на корупцията, с която каналджиите въртят трафик . 0| 5434 |25.08.2022 Ананиев: Радев не знае точно какво се случва, бързо да смени енергийния министър . 0| 3491 |25.08.2022 Демерджиев поиска оставката на зам.-шефа на ”Гранична полиция” Деян Моллов

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads