Реклама / Ads
0| 6545 |12.08.2022 НОВИНИ

Строителят на интерконектора с Гърция пред Радев: Изядохме животното – остана само опашката

.
Източник: БГНЕС
Междусистемна газова връзка между България и Гърция не е просто инфраструктурен проект. Тя е обект със силно регинално и геополитическо измерение. Не е важен само за нашите две страни /България и Гърция – бел. ред./, но има огромно значение и за постигането на реална диверсификация за България и страните от Централната и Източна Европа.
 

Това заяви президентът Румен Радев по време на среща със собственика и ръководството на строителната фирма, изграждаща междусистемната газова връзка с Гърция, „Авакс“ и ръководството на проектната компания, възложител на строежа, „Ай Си Джи Би“.

 

В срещата участват служебният министър-председател Гълъб Донев, служебният министър на енергетиката Росен Христов и служебният министър на регионалното развитие и благоустройството Иван Шишков.

 

Според държавния глава проектът ще гарантира стабилното икономическо развитие в региона.

 

„Искам да ви поздравя за положените усилия и за извършената работа до момента. Българската страна е готова за съдействие с пускането в експлоатация възможно най-бързо. Надявам се останалите довършителни дейности и работите, касаещи пожарната безопасност на проекта да бъдат приключени при пълна мобилизация“, допълни Радев.

 

„Приключването на този инфраструктурен и геополитически проект в условията на тежка глобална енергийна криза, на ограничени доставки, растящи цени, е от особена важност за нашата страна“, подчерта президентът.

 

Той увери, че българската страна е готова за пълно съдействие за пускане в експлоатация на проекта възможно най-бързо.

 

От своя страна представители на фирмата строител „Авакс“ увериха, че от самото начало са осъзнавали колко важен е проектът и се опитват да дадат най-доброто според възможностите си, за да го приключат успешно.

 

„Осъзнаваме колко важен е този проект за България и ще направим всичко възможно Гърция да се гордее с изпълнението му. Ще направим всичко, което е по силите ни, за да може обектът да бъде приключен и да влезе успешно в експлоатация“, казаха от фирмата.

 

„Имаме една поговорка в Гърция. Изядохме животното – остана само опашката", добавиха шеговито от гръцката компания. Дружеството ще осигури двугодишен гаранционен период, в който ще се извършва поддръжката“, добавиха от там.

 

„Проектът е на финалната права. Очакваме обекта да ни бъде предаден от строителя, готов за експлоатация, в унисон с всички изисквания от българското законодателство. Основните дейности са свършени, но има съпътстващи дейности, които са задължителни с цел узаконяване на проекта“, каза от своя страна Теодора Георгиева - изпълнителен директор на възложителя ICGB.


Тя уточни, че в момента са в дискусия с "Булгаргаз" кога точно да активират точката Комотини за приемане на азерски газ.

 

Срещата можете да видите тук:




Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 3147 |12.08.2022 Радев свиква среща заради газовата връзка с Гърция . 0| 3404 |11.08.2022 Компанията ICGB разкрива: Всички основни дейности по изграждането на интерконектора са приключени . 0| 2960 |10.08.2022 Алексиев: В интерконектора газ не открихме. Продължават строителни дейности . 0| 3041 |10.08.2022 Politico: Как Гърция удари дъното по свобода на словото в ЕС?

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
Реклама / Ads