Реклама / Ads
7| 6555 |03.02.2024 НОВИНИ

"Булгартрансгаз" търси възможност България да е акционер във втори терминал за втечнен газ в Гърция

.
Владимир Малинов Източник: БГНЕС
Благодарение на направената от "Булгартрансгаз" инвестиция в терминала в Александруполис скоро на българския пазар ще навлязат допълнителни значителни потоци втечнен природен газ (LNG) от САЩ, Катар и други страни. Това каза изпълнителният директор на дружеството Владимир Малинов по повод предстоящото начало на търговска експлоатация на обекта. По думите му това e допринесло за засилване на конкуренцията по отношение на цените и за гарантиране на доставките.
 

В интервю за БТА Малинов посочи, че първата тестова партида втечнен природен газ вече е на терминала в Александруполис, като се работи по свързването й с изградената газопреносна инфраструктура в Гърция. Очаква се търговската експлоатация на терминала да започне през пролетта.





"Булгартрансгаз" планира реализацията на още два проекта, с които ще бъдат повишени капацитетите за пренос от Гърция към България и от България към Румъния.

 

Българският газопреносен оператор ще анализира потенциалната възможност за акционерно участие във втори терминал за втечнен газ в Гърция, като ще търси най-ефективната инвестиция, добави още Владимир Малинов.

 

Изпълнителният директор на "Булгартрансгаз" определя разширението на газовото хранилище в Чирен като една от най-значимите енергийни инвестиции в региона към момента.

 

"Целта ни е да работим по развитие на инфраструктура, която да гарантира, че за българските потребители са осигурени надеждни, достъпни и разнообразни доставки на природен газ. Геополитическите фактори и пазарните тенденции през последните няколко години очертаха сериозен ръст на дела на втечнения природен газ в енергийния микс на Европа, като вече са над 45 процента. Увеличаването на доставките на LNG от надеждни партньори и на конкурентни цени е от ключово значение за енергийната сигурност на България и страните от Югоизточна Европа. Ето защо "Булгартрансгаз" ще анализира потенциалната възможност за акционерно участие във втори терминал за втечнен газ в Гърция, като ще търсим най-ефективната инвестиция. Безспорно по този начин ще осигурим достъп до още по-конкурентни условия за българския пазар на природен газ", каза той.





"Благодарение на тези инвестиции и съществуващите алтернативни трасета при прекъсването на газовите доставки от Русия за България през април 2022 г. за българския бизнес и потребителите бяха осигурени необходимите количества природен газ - без никакви ограничения", посочи той.

 

ФрогНюз

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 2| 4323 |03.02.2024 Руслан Трад: Иран е увеличил с 83% обогатяването на уран, което притеснява западните сили . 11| 4394 |03.02.2024 Анджей Дуда по стъпките на Румен Радев - полският президент с неприемлив коментар за Крим . 17| 9013 |03.02.2024 Мария Габриел не се съгласи с Бойко Борисов за правителствената визита в САЩ . 0| 4994 |03.02.2024 Отличиха най-добрите спортисти на България. Гришо, Везенков и шахматистките със специални награди /видео/

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads