Реклама / Ads
29| 7503 |07.11.2019 НОВИНИ

Президентът Радев върна предложението на ВСС за назначаване на Иван Гешев за главен прокурор

.
Президентът Румен Радев обяви решението си за Гешев Източник: Кадър бТВ
Президентът Румен Радев върна на Висшия съдебен съвет решението за избор на Иван Гешев за главен прокурор. Държавният глава няма да подпише указа за назначаване, стана ясно на извънредно изявление в президентството.
 

Конституцията не ме задължава да мотивирам указ с който да назначавам или връщам. Издигането на един единствен кандидат не само лиши от прозрачност процедурата, но и пробуди съмнения, коментира държавния глава,

 

Винаги съм заявявал, че чаквам едно истинско, а не формално състезание за длъжността нов главен прокурор. Издигането на един кандидат лиши това съревнование от състезателен принцип. Това не подхожда на институцията главен прокурор. Подходът за издигането на един кандидат бе подкрепено и от изпълнителната власт. Министърът на правосъдието отказа да издигне кандидат за главен прокурор. Всичко това води до липса на алтернатива, каза още президентът.

 

Главният прокурор трябва да се ползва с широка обществена и гражданска подкрепа. На сайта на ВСС бяха публикувани само становища за подкрепа на държавни институции, включително МВР и ДАНС, и нямаше нито едно такова становище на гражданска организация. Така превес взе масираната подкрепа от държавните институции, без гражданските. Процесът по избор на главен прокурор трябва да създава доверие в обществото, а това не се случи. С тези мотиви и с правата, дадени ми от Конституцията, връщам предложението за назначаване на г-н Иван Гешев за нов главен прокурор, завърши Радев.

 

Припомняме, че ВСС избра Иван Гешев за главен прокурор с 20 гласа "за" и 4 "против" на 24 октомври. Всички 11 членове на Прокурорската колегия на ВСС се обединиха около неговата кандидатура. Според Прокурорската колегия, Гешев изцяло отговаря на законовите критерии, притежава необходимия опит и морални качества да заеме поста. Сред аргументите бе и фактът, че Иван Гешев е бил административен ръководител на Специализираната прокуратура за период, в който тя е отчела добри резултати в борбата срещу организираната престъпност и корупцията. Прокурорската колегия не видя никакви негативи в акциите на прокуратура, които някои експерти определят като твърде шумни.

 

В деня преди заседанието на пленума главният прокурор Сотир Цацаров каза, че очаква напрежение да съпътства избора на Иван Гешев за главен прокурор на България. "За днес има обявени протести както против кандидатурата, така и в подкрепа на избора. Това е изкуствено създадено напрежение", посочи главният прокурор. "Напрежението и протестът е опит за политически натиск. На първите протести, когато беше открита процедурата за избор на главен прокурор, един политически лидер каза в прав текст, че това е политически натиск. Той се казва Христо Иванов", заяви Цацаров.

 

Протестите против избора на Иван Гешев, които съпътстваха почти цялата процедура по избора му, ескалираха в национален. Във вечерта на избора му пред Орлов мост в столицата имаше палатков лагер в знак на протест. Не липсваха и контрапротести в негова защита. От този ден всички погледи бяха вперени в решението на президента Румен Радев.







Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 5| 5100 |07.11.2019 Методи Андреев за Фрог: Не е логично президентът да подпише указа за Иван Гешев . 4| 6139 |07.11.2019 Октай за Фрог: Очаквам президентът да върне избора на Гешев . 21| 6773 |07.11.2019 ГЕРБ посочиха враговете си – Манолова, Нинова, Трифонов, Костов, „Демократична България“ и Радев . 7| 6917 |07.11.2019 Съдиите също поискаха от Радев да не подписва указа за Гешев, президентът ще говори в 17, 05 ч.

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads