Реклама / Ads
30| 5325 |06.08.2013 НОВИНИ

Президентът сезира Конституционния съд за Закона за СРС

.
Президентът Росен Плевнелиев Източник: Булфото
Президентът Росен Плевнелиев ще обнародва приетите повторно от Народното събрание промени в Закона за специалните разузнавателни средства, но ще изпрати поправките в Конституционния съд, съобщиха от президентството.
 

Държавният глава е на мнение, че част от новите текстове са предпоставка за нарушение на основни конституционни принципи - за разделението на властите и за гарантиране на независимостта на съдебната власт.

В края на юли Плевнелиев наложи вето на част от промените в Закона за СРС и го върна за повторно обсъждане в парламента. Депутатите обаче отхвърлиха ветото и отново приеха текстовете.

„От мотивите към ветото ясно се вижда, че държавният глава подкрепя концепцията на закона за въвеждането на механизми за контрол и подобряване на дейностите по използване и прилагане на СРС", припомнят от президентството и уточняват, че са били върнати само определени текстове.

Става въпрос основно за създаването на Национално бюро за контрол на специалните разузнавателни средства.

„Възможността органи извън съдебната система, като новосъздаденото Национално бюро за контрол на специалните разузнавателни средства, да дават задължителни указания на магистрати и разследващи органи, да изискват цялата информация дори и по текущи дела, да разполагат с достъп до всички документи, не кореспондира по никакъв начин с принципите, заложени в конституцията", се казва в съобщението.

Според Плевнелиев не по-малко опасна е и тенденцията със законови текстове да се разпростира обхватът на парламентарния контрол дори върху съдебната власт.

„В няколко свои решения Конституционният съд изрично посочва границите на контрола, който Народното събрание може да упражнява. За съжаление, парламентарната практика напоследък показва ясен стремеж да се навлезе в полето на компетентност на другите власти. Създаването на комисии, които на практика се опитват да правораздават, предвиждането на възможност парламентарна комисия да упражнява контрол върху вътрешното убеждение на съдии и прокурори създават опасност за нормалното функциониране на съдебната система и на демократичната правова държава", пише още държавният глава.

По думите му мнозинството в парламента е обявило, че ветото е наложено по политически причини и не е счело за необходимо да изложи аргументи по същество.

„За съжаление, дебатът в Народното събрание относно ветото върху Закона за СРС отново показа степента на политическа конфронтация, която бележи целия политически живот в страната през последните месеци. Декларираната готовност за диалог, за обсъждане на аргументи, остана само на думи. В рамките на парламентарната процедура българското общество не чу как управляващите ще гарантират независимостта на съдебната власт и на разследващите органи", се казва още в съобщението на президентството.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 23| 4776 |06.08.2013 Президентът казва утре за ветото на бюджета . 41| 4932 |05.08.2013 Президентът поискал частично вето на бюджета . 18| 6727 |31.07.2013 Президентът: Каците с мед са три. Не каза, коя е неговата . 26| 5852 |31.07.2013 Дора Янкова: Президентът няма да наложи вето на бюджета

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads