Реклама / Ads
15| 2908 |24.02.2022 НОВИНИ

Президентът: Случващото се в Украйна е недопустимо! Към момента няма пряка военна заплаха за България

.
Никола Минчев, Румен Радев, Кирил Петков Източник: БГНЕС
Абсолютно недопустимо е в 21 век в Европа да летят стратегически бомбардировачи, ракети, въздушни и морски десантни с удари по суверенна държава. Категорично е недопустимо. Това заяви държавният глава Румен Радев след извънредна среща в президентството.
 

„Към момента няма пряка военна заплаха за сигурността на България, но има редица рискове. Като цяло сигурността в Европа вече е тотално променена“, обясни той.

 

„Правителството продължава да извършва разчети за рисковете, касаещи въздушните и морските ни пътища, енергийните трасета, цялата система на доставки, която засяга цялото ни общество. Тези анализи ще продължат и днес, и утре с търсене на всички възможни варианти, така че да няма прекъсване в енергийните доставки на газ, особено важно на петрол, на храни и на всички стоки от първа необходимост. Търсят се и се обсъждат всякакви трасета за алтернативни доставки“, увери Радев.

 

„В ход са дейности, които да защитят България по отношение на киберсигурността. Изключително важно – страната ни няма да допусне и ще работи активно за своята защита в рамките на НАТО. В ход вече са консултации в междусъюзен формат в рамките на Алианса“, каза още държавният глава.

 

„Изключително важна за нас е и съдбата на сънародниците ни в Украйна. До момента броят на хората, които са заявили желание за евакуация, вече надхвърля 4 000. Ще направим всичко възможно тези наши сънародници да бъдат евакуирани“, съобщи Румен Радев.От думите му стана ясно, че България е готова да посрещне и граждани на Украйна.

 

„България продължава да участва във всички формати на ЕС и на НАТО, да търсим заедно колективен отговор на това грубо предизвикателство пред европейската сигурност. Ще продължаваме да правим всичко възможно да гарантираме сигурността на българските граждани“, увери държавният глава.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 12| 2907 |24.02.2022 Георги Панайотов: Путин иска Украйна да стане прокси на Русия . 6| 3251 |24.02.2022 Министерството на отбраната на Украйна: Руските войски търпят загуби . 34| 14766 |24.02.2022 Горят съоръжения и летища в цяла Украйна . 73| 11608 |24.02.2022 Путин обяви война на Украйна

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads