Реклама / Ads

 

9| 2500 |08.07.2021 НОВИНИ

Радев: Централна и Източна Европа ще станат по-привлекателни за стратегически инвестиции от голям мащаб в рамките на ”Три морета”

.
Румен Радев
Оптимист съм, че Централна и Източна Европа ще станат по-привлекателни за стратегически инвестиции от голям мащаб в рамките на Инициативата ”Три морета”. Това каза президентът Румен Радев по време на откриването на бизнес форума към Инициативата ”Три морета”, цитиран от ”Фокус”.

"Инициативата "Три морета" се е доказала като платформа за диалози като стратегически линии за икономическото развитие чрез енергетиката, транспорта и дигиталната свързаност", започна своето изложение Радев.

 

"Много често говорим с колегите си. Казваме, че сме реалисти и много добре разбираме, че това е много амбициозна и сложна цел. Необходимите средства надвишават това, с което разполагаме в момента. Междувременно ние добре знаем какъв голям потенциал имаме, който може да бъде използван в нашето сътрудничество, за да получим обществената подкрепа, за да развиваме приятелските отношения, за да прилагаме нови иновативни модели, за бизнес партньорството, за интелигентното развитие. През последната година ние всички се движим в тази посока. Бих искал да благодаря на всички вас, че приехте моята покана да участвате в тази 6-та среща на върха, да обсъдим перспективите на тези инициативи. Доволен съм, че тук виждам много участници в София", заяви още президентът.

 

"За първи път ви приветстваме от този форум управителния директор на Международния валутен фонд. Имаме впечатляваща делегация от Американския конгрес, който подкрепя трансатлантическата връзка, за първи път имаме бизнес представители от Западна Европа, Близкия Изток и Пасифика. Това показва растящия интерес към нашата инициатива, който вече придобива не само местно, но и международен авторитет. Бих искал да ви благодаря за подкрепата и в това, че ни помогнахте да поканим президента на Гърция. Ние искаме да развиваме сътрудничеството с нашите съседи", добави той.

 

По думите му инвестиционният фонд продължава да се развива като нов подход към използването на частния капитал и бизнес сътрудничеството, обществено-частните партньорства. "Мисля, че това е един модел, който ще може да се развива и мултиплицира за добри резултати. Само през последните месеци виждаме известни резултати. Имаме три инвестиции в енергетиката, в транспорта и дигитализацията. Надяваме се, че тази динамика ще се ускорява и занапред. Аз съм оптимист за това, че Централна и Източна Европа ще стане по-привлекателна за стратегически инвестиции от голям мащаб в рамките на Инициативата "Три морета". Затова България продължава да следва този нов подход по пътя към глобалните капиталови пазари и обществено-частните партньорства. Също така знаем, че като откриваме тази среща на върха и бизнес форума, ние продължаваме да мултиплицираме модела. Говоря за този модел, който ние използваме и това е посоката, в която трябва да се движим и да не забравяме, че като ръководители на държави и правителства, трябва да подобрим планирането и координацията, за да можем да използваме максимално нашите бюджети и европейските фондове и да не забравяме, че има и други възможности да стимулираме бизнеса", каза още Радев.

 

Според него се налага да се използват иновативни подходи в енергетиката, транспорта и дигиталната свързаност, които да се изграждат върху основата на иновациите, сътрудничеството в сферата на науката и техниката.

 

"България защитава нова визия за една по-добра свързаност в науката, образованието, технологиите, иновациите. Затова по време на този форум организирахме среща между Агенциите за иновациите в нашите държави и се надяваме, че те ще постигнат значителен напредък и споразумение", подчерта още държавният глава.

 

"Уважаеми колеги, въпреки че България, става координатор на този проект в трудни времена, ние продължаваме тази амбициозна дейност, за да постигнем набелязаните цели, да подобрим координацията и да разширим обхвата на нашето сътрудничество. Вярвам, че тази среща и бизнес форумът по-нататък ще разкрият нашия потенциал и ще подкрепят нашите възможности да развиваме сътрудничеството и да създаваме резултати и качество. Пожелавам ви успехи по време на форума и още веднъж добре дошли в България", заяви още Румен Радев.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads

ОЩЕ ПО ТЕМАТА

. 7| 3406 |01.07.2021 Румен Радев: Свидетели сме на нарастващи очаквания за нови промени в Конституцията . 3| 3258 |28.06.2021 Член на СЕМ подаде оставка. Румен Радев: Високо ценим професионализма й . 14| 4168 |25.06.2021 Румен Радев: Опитът на ГЕРБ да предизвика легитимация отвън не може да компенсира загубата на легитимация вътре в България . 11| 2521 |14.06.2021 Румен Радев: Основен фактор за сигурността на всички държави в НАТО е единството

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads

БЛОГОВЕ