Реклама / Ads
7| 3752 |11.12.2021 НОВИНИ

Президентът: Увеличаването на правомощията на общините е пътят към ефективните местни политики

.
Източник: Президентство на Република България
Финансовата децентрализация и повишаването на правомощията на общините са пътят за водене на ефективни местни политики, за по-активна роля на общинските власти и на гражданското общество.
 

Това заяви президентът Румен Радев на церемонията по връчване на юбилейните награди на Националното сдружение на общините в Република България (НСОРБ) по повод 25-годишнината от създаването на организацията. По случай юбилея събитието събра в София кметове от цялата страна, съобщават от пресцентъра на президенството.

 

По време на церемонията държавният глава посочи, че увеличаването на оперативната и финансова самостоятелност на общините са предпоставки за силна държава и проспериращо общество и опитът в Европа доказва това. Румен Радев заяви, че у нас на практика местната власт е почти изцяло зависима от изпълнителната власт, което води до ниско заплащане на общинските кадри, непрекъснато растящи задължения на местните власти, съчетани с ограничените им правомощия. Пряката връзка между печалбите на фирмите и приходите в общинските бюджети ще доведе до ускорен социален и икономически растеж, допълни държавният глава.

 

Според Румен Радев финансовата децентрализация трябва да бъде заложена в Конституцията на Република България. Промените в основния ни закон, подготвени от президентската институция, предвиждат предложения и в тази насока, така че да се намали зависимостта на местната власт от актове на Министерския съвет и държавния бюджет, посочи президентът. Той пожела на кметовете да продължават да предлагат иновативни идеи в интерес на местната власт и да бъдат конструктивни партньори за необходимите нормативни промени, така че да имаме самостоятелни и проспериращи общини.

 

По време на церемонията президентът Румен Радев удостои НСОРБ с Почетен знак на държавния глава по повод годишнината. „За четвърт век организацията преодоля изпитанията на времето и се превърна в незаобиколим фактор в обществения живот. Усилията, ентусиазмът и познанията на кметовете, председателите на общински съвети и експертите направиха НСОРБ  търсен и уважаван партньор“, посочи Румен Радев. 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 6| 2999 |07.12.2021 Президентът: С вота си за ДБ българските граждани показаха, че имат нужда от безкомпромисна защита . 1| 3303 |28.10.2021 Кметът на Благоевград към шефа на местната РЗИ: Не си превишавайте правомощията . 3| 3189 |14.09.2021 Президентът: Необходимо е изсветляване на процеса по провеждане на обществени поръчки . 1| 8986 |09.09.2021 Филип Попов след отлагането на увеличаването на пенсиите: Отново излъгахте българските пенсионери

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads