Реклама / Ads
8| 6499 |21.12.2019 НОВИНИ

Президентът: Не виждам промяна в управлението

.
Румен Радев Източник: БГНЕС
Думата на 2019 г. е безветрие. Мисля че това е олицетворение на липсата на промени във въздуха, който дишаме, така и в управлението на държавата. Много бих искал да кажа, че е демокрация , но аз не виждам промяна в управлението. Това каза президентът Румен Радев в интервю за предаването „Годината“ по Дарик.
 

"Ако четете социологическите изследвания от местните избори има някои показват, че хората не вярват, че със своите действия могат да предизвикат промяна. Най тежкото последствие е загубата на доверие. Особено ако вземем последните местни избори", каза още той. "Много са слабостите и аз свиквах заседания на ЦИК, на институции и преди и след изборите. Това е силно тревожно, един огромен брой недействителни бюлетини 15-20%, а се приема, че 3% е прага за недействителни бюлетини по европейските стандарти. Купен корпоративен вот, неактуализирани избирателни списъци на много места", добави държаният глава.

 

"Всички тези проблеми изискват нашето внимание, това е удар по демокрацията. Ще покана още през януари изпълнителната власт и парламентарните партии в парламента, за да обсъдим някои важни стъпки. Няма да бързам с Консултативен съвет, ще направя такъв ако видя че не се вземат мерки. Този път трябва да постъпим като цивилизована държава преди следващите парламентарни избори. Шест месеца преди тези избори всичко трябва да е установено. Ако има законови промени да бъдат приключени , да да се актуализират избирателните списъци и най-важното да бъдат доставени машини за машинно гласуване", обясни още президентът.

 

По думите му това е мярката срещу манипулацията при отчитане на резултатите. "Ако върнем лента обратно, март 2021 имаме избори, връщаме 6 месеца, ако върнем 9 месеца за обществена поръчка. Означава, че януари месец трябва да се пусне поръчката за закупуване а в бюджета за 2020 г. няма такава позиция. Българският бюджет е аморфно понятие, че правителството може да бръкне в него и да извади няколко милиарда. Това е порочна практика. Законодателят трябва да вземе решение за дистанционно гласуване, не може да се хвалим че сме държава с дигитализация и да се страхуваме от такова гласуване", допълни Румен Радев.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 4| 5180 |19.12.2019 Президентът: Гешев да убеди обществото, че ще брани закона, а не управляващите . 7| 5060 |11.12.2019 Президентът: Изборът на Гешев влияе пряко върху нас и нашата съдба . 6| 3929 |09.12.2019 Президентът: Спасението е машинният вот . 0| 4198 |27.11.2019 Президентът: Стефан Данаилов - един от най-обичаните актьори на нашето съвремие

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads