Реклама / Ads
0| 2930 |13.04.2022 НОВИНИ

Президентите на Полша, Литва, Латвия и Естония са на среща със Зеленски в Киев

.
Източник: БГНЕС
Президентите на Полша, Литва, Латвия и Естония - Анджей Дуда, Гитанас Науседа, Егилс Левитс и Алар Карис - пристигнаха днес в Киев, за да се срещнат с украинския си колега Володимир Зеленски, съобщи канцеларията на полския държавен глава, цитирана от Ройтерс и БТА.
 

Четиримата последваха увеличаващия се брой европейски лидери, посетили украинската столица, след като по-рано този месец руските войски бяха изтласкани от северната част на страната.

 

"Идваме в Киев със силно послание на политическа подкрепа и военна помощ", написа в Туитър литовският президент Гитанас Науседа, публикувайки и снимка на четиримата президенти до влак.

 
Канцеларията на полския президент Анджей Дуда потвърди в Туитър, че са пристигнали в Киев. Срещата със Зеленски ще се фокусира върху начини за подпомагане на цивилните и армията на Украйна, както и върху разследването на военни престъпления, заяви говорител на естонския президент Алар Карис.

 

Срещата ще се състои ден след като президентът на САЩ Джо Байдън заяви, че руското нашествие в Украйна се равнява на геноцид. В същото време руският му колега Владимир Путин заяви, че Москва ще продължи "ритмично и спокойно" операцията си и ще постигне целите си. Канцелариите на четиримата президенти отказаха да предоставят подробности поради причини, свързани със сигурността.

 

Германският президент Франк-Валтер Щайнмайер планираше да замине за Киев с делегацията на Полша и балтийските републики, за да покаже общата европейска солидарност с Украйна. Но според в. "Билд" Киев му дал да разбере, че не би бил добре дошъл в страната поради близките си връзки с Русия през последните години и подкрепата си за газопровода "Северен поток-2". 

 

Днес съветник на началника на канцеларията на Володимир Зеленски отрече твърденията, че украинският президент е отхвърлил предложение за посещение в страната на Франк-Валтер Щайнмайер.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 2910 |29.03.2022 Русия експулсира дипломати от Литва, Латвия и Естония . 0| 6771 |25.03.2022 Русия може да нанесе ядрен удар по Полша, предупреди бивш командващ силите на НАТО в Европа . 0| 3006 |25.03.2022 Байдън ще посети район в Полша, близо до границата с Украйна . 3| 3056 |21.01.2022 Президентите Румен Радев и Стево Пендаровски проведоха телефонен разговор

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads