Реклама / Ads
2| 4963 |02.06.2014 НОВИНИ

Прясно 20: Продават краден имейл за 1 лв.

.
Открадната електронна поща, която върви с допълнителна информация за собственика й като пол, адрес и месторабота, се продава на черно в интернет срещу 1 лев. Стотици потребители са получили през последните месеци оферти да си купят списъци с чужди електронни пощи.
 

Един от търговците осигурява половин милион имейла за 200 лева, пише "Монитор".Клиентът може да преведе сумата чрез система за разплащания в интернет или при получаване на стоката, а продавачът изпраща диск със записаните пощи и софтуер за изпращане на имейли от фалшива пощенска кутия към тях по куриер до всяка точка на страната. Един и същи списък може да бъде продаден хиляди пъти.

Специалистите по сигурност на електронните мрежи посочват, че има данни за трима-четирима души, които се занимават с търговия с чужди мейли в България в момента, но броят на желаещите да печелят от подобна търговия расте.Освен че този бизнес създава множество неудобства на крайните потребители и щети на бизнеса, той може да бъде част или първата стъпка към поне 4 други нарушения, които могат да бъдат извършени, ако ви бъде използван електронният пощенски адрес.

Досега най-често списъкът е купуван за спам с цел реклама, но може да се използва и за т.нар. нигерийска измама, за регистрация в сайтове с незаконно съдържание, увреждане на имидж, поръчка на забранени стоки, включително и наркотици, от сайтове като „Пътят на коприната”. „Възможно е също купувачът на имейла да стигне до кореспонденцията на неговия собственик, ако по някакъв начин разбере, че адресът е регистриран в някой онлайн магазин без добра защита от хакерски атаки и се използват еднакви данни за вход”, обяснява специалистът Виктор Димитров.

„Продавам имейл лист на частни и юридически лица. Използва се за имейл маркетинг. За начинаещи търговци и нови фирми е лесен и евтин вариант за старта на бизнеса ви, за да привлечете хиляди нови клиенти. Имейлите са истински и реални, проверени са в системата за защита на лични данни и са премахнати пощите на хората, които не желаят да получат търговски съобщения”, твърди един търговците.

Имейлите са валидни, реални и много активни”, рекламира „стоката” си продавачът, който прави оферта да за покупката само фирмените мейли – 150 000 за 150 лв. или само частните, които са 350 000 на същата цена. Има вариант и за продажба на по-малък пакет с 200 000 пощи за 100 лв.

Продавачът предпочита да остане анонимен и сделката става с изпращане по куриерска фирма и наложен платеж, като купувачът си дава адреса, телефон и името. Търговецът уверява, че може да издаде при желание и фактура срещу данните на фирмата купувач. Неговите мейли са т.нар. нетаргетирани, защото към тях няма допълнителна информация за собствениците им, затова и цената им е по-ниска. Таргетираните вървят по левче, но към тях са посочени полът на собственика, интересите му и местоживеене – информация, която е изключително ценна за рекламата.

„Ако отворите магазин за козметика в кв. „Младост 3” в София, ще ви трябват мейлите на жени, живеещи в този район. Като изпратите рекламни материали до 10 000 жени, от тях поне 30 ще влязат в магазина от любопитство”, обяснява професионален спамър.

Повечето списъци, които се предлагат, обаче са нетаргетирани и в повечето случаи получателите директно трият спама, без да го четат„Единственият резултат, след като пуснах реклама до потребители от списъка, който купих, беше, че започнаха да ми звънят непознати хора с предложение да ми направят безплатен телефон за клиенти. Аз все пак нямам нужда от клиенти, които не могат да платят едно телефонно обаждане”, коментира бизнесмен, който купил списък с пощи преди 2 месеца.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 5| 6031 |23.05.2014 Разпродават матурите онлайн . 0| 5038 |13.05.2014 БАН: Продават 5 банки тази година . 13| 7547 |16.04.2014 Ето я бомбата: 100 фирми купуват и продават лични данни . 12| 5645 |15.04.2014 И партиите с крадени подписи продължават напред

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads