Реклама / Ads
1| 2451 |22.06.2023 НОВИНИ

НС не прие регионалните дирекции на ”Гранична полиция” да искат ползване на СРС-та

.
НС не прие регионалните дирекции на ”Гранична полиция” да искат ползване на СРС-та Източник: НС
Депутатите не приеха законопроект, с който се предлагаше регионалните дирекции „Гранична полиция“ да имат право да искат използване на специални разузнавателни средства.
 

Вносител на промените е Министерският съвет. От ГЕРБ - СДС, "Възраждане", ДПС, "БСП за България", "Има такъв народ" гласуваха "против", а от "Продължаваме промяната - Демократична България" бяха "за".

 

В момента от МВР право да искат използване на специални разузнавателни средства имат Главна дирекция „Национална полиция“, Главна дирекция „Борба с организираната престъпност“ /ГДБОП/, ГДГП, дирекция „Вътрешна сигурност“ и областните дирекции на МВР. ГДГП разполага с териториални звена – регионални дирекции „Гранична полиция“ /РДГП/, които не са сред изброените субекти, имащи право да искат използването на специалните разузнавателни средства, се посочва в мотивите на законопроекта.

 

Седемте РДГП отговарят за съответната гранична зона, в т. ч. за въздушната граница.

 

Отдалечеността на повечето РДГП необосновано увеличава необходимото време и ресурси (финансови и човешки), свързани с искането за използване на специални разузнавателни средства. За преодоляване на изложените затруднения със законопроекта се предлага като субекти, които имат право да искат използване на специалните разузнавателни средства, наред с ГДГП да се добавят и РДГП, се посочва още в мотивите.

 

Според вносителите предложението цели да обезпечи изпълнението на функционалните задължения на полицейските органи на ГДГП по извършването на оперативно-издирвателната дейност и разследване на престъпления. Осигурява се на ГДГП право на достъп до електронната система на БНБ.

 

По този начин ще се гарантира извършването в пълен обем на дейностите по документирането на престъпления, като се събира и информация за финансови средства, придобити от престъпна дейност.

 

„Ако ние позволим това, ще облекчим процедурата по искане и разрешаване използването на специални разузнавателни средства в период, в който страната ни е „нападната“ от мигранти, наркотрафиканти и всичко, което преминава през границите и се нарича контрабанда или трафик“, коментира бившият министър на вътрешните работи Бойко Рашков от „Продължаваме промяната – Демократична България“.

 

Според него при сегашната процедура минава твърде дълго време, през което „и наркотрафикантът, и мигрантът, и всички останали, за които са получени сигнали, че ще извършат нарушение през граничния пункт или през зелената граница, вече ще са преминали“.

 

Колкото повече стават субектите, които имат право да искат използване на специални разузнавателни средства, толкова повече става опасността да бъдат нарушени правата на гражданите, смята Елхан Кълков от ДПС. 

 

Според Димо Дренчев от „Възраждане“ в България има проблем с незаконното подслушване и проблемът не е в този закон, а на съвсем друго място. Николай Дренчев от „Възраждане“ посочи, че трябва да има коренно различно отношение към службите за сигурност от депутатите.

 

Доводът, че тази инициатива е на МВР, мен силно ме притеснява и е една от причините да не подкрепя решението. Инициативата на МВР е от времето на Бойко Рашков, обясни Маноил Манев от ГЕРБ-СДС, предаде БТА. Когато Бойко Рашков и Атанас Атанасов ме убеждават, че СРС са безопасни, започвам да се притеснявам.

 

Притеснявам се за начина, метода и целта за прилагане на СРС-та от толкова ниски нива, коментира още депутатът.

 

Не виждаме логика да бъде свалено нивото на достъп до СРС при положение, че същото би могло да бъде направено примерно за регионалните дирекции на ГДБОП, които имат много повече искания за ползване на СРС, коментира Ивайло Вълчев от „Има такъв народ“.

 

Той отбеляза, че в изменението на закона на РДГП се дава достъп и до масивите на БНБ. „В нас остава впечатлението, че с промените някой се опитва да си запази, не толкова видимо от София, вратичка, за достъп до информация, която ще бъде използвана едва ли само за оперативна работа“, коментира депутатът. 

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 2585 |20.06.2023 Вече се приемат заявления за еднократни помощи за ученици. В сила са важни изменения . 3| 4683 |20.06.2023 Служебното правителство е намалило приема за специалностите ”Математика” и ”Информатика” . 2| 2465 |19.06.2023 Държавите, членуващи в ООН, приеха първия международен договор за защита на екосистемите в открито море . 2| 2758 |19.06.2023 14 души са приети в болница във Варна със салмонела след консумация на бяла риба в заведение

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads