Реклама / Ads
3| 4845 |20.06.2023 НОВИНИ

Служебното правителство е намалило приема за специалностите ”Математика” и ”Информатика”

.
МОН преструктурира план-приема на студенти по искане на работодателите
На 15 юни Асоциацията на индустриалния капитал (АИКБ) излезе с позиция, в която алармира, че служебното правителство е намалило план-приема на висшите училища за важни за стопанството специалности като “Математика” и “Информатика”.
 

В същото време кабинетът на Гълъб Донев е увеличил броя на потенциалните студенти в направлението “Икономика”.


В настоящия проект се предлага увеличение на приема в “Психология“ с близо 44%, “Обществени комуникации” – с 23 %,“Икономика” с близо 13%, а за една от най-нетърсените от работодателите сфери – “Администрация и управление” – скокът е с близо 34 процента.

 

Това е направено за сметка на намаление на по-важни за бъдещото развие на икономиката ни направления като „Математика“, „Информатика и компютърни науки“, „Здравни грижи”, посочват в писмото си от Асоциацията до министъра на образованието и науката д-р Галин Цоков.

 

В резултат на сигнала от Асоциацията на индустриалния капитал, от Министерство на образованието и науката (МОН) съобщиха, че министър Цоков е разпоредил спешни действия за частично преструктуриране на план-приема на студенти в държавните висши училища за следващата академична година. Това се прави с цел да се отговори на нуждите на пазара на труда. 


През последните дни, в комуникация с висшите училища в страната, е подготвено разкриването на допълнителни 125 места за специалности от професионално направление „Информатика и компютърни науки“.

 

За сметка на това ще бъде намален приемът по професионални направления, „Психология“ (с 5%), „Администрация и управление“ (с 6%) и „Икономика“ (с 2%). От Министерството на образованието уточняват, че предстои новият план-прием да бъде предложен за одобрение от Министерския съвет.

 

Проф. Генка Петрова, заместник- министър на образованието и науката, коментира пред БНТ, че в действителност няма намаление на бройките в направленията, които притесняват Асоциацията на индустриалния капитал.

 

“Дори за почти всички професионални направления имаше леко увеличение, което е съобразено с факта, че през следващите шест-седем години има по- висока раждаемост.

 

Единствената критика, която бихме могли да приемем, е, че наистина има увеличение в тези две, три специалности. По наша оценка то е сравнително неголямо”, уточнява проф. Петрова.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 3969 |13.06.2023 Бедствено положение в Берковица: Правителството вика армията за подкрепа . 3| 3499 |08.06.2023 Проф. Ивайло Дичев: Всеки момент това правителство може да падне . 17| 4522 |07.06.2023 Методи Андреев: Това правителство е диагноза. Държавата е проядена от путинофилия

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads