Реклама / Ads
7| 6111 |20.12.2023 НОВИНИ

Приеха окончателно промените в Конституцията. Бойко Рашков се въздържа

.
На трето четене в пленарна зала влизат промените в Конституцията. Те бяха разгледани и приети вчера от депутатите на второ четене. От ИТН и “Възраждане” заявиха, че няма да участват в дебата. Единствено БСП останаха в зала, но се обявиха категорично против всички изменения. Тази сутрин всички политически сили присъстват на заседанието. Гласуването днес е поименно със ставане от място. Бойко Рашков се изказа особено остро по отношение на промените. Тази сутрин той гласува с "въздържал се". В крайна сметка промените бяха приети окончателно със 165 гласа “за”, 71 “против”.
 

Следете тук дебата на живо. 

 

Преди промените в основния закон да бъдат изчетени в цялост от Никола Минчев, от трибуната на Народното събрание имаше изказвания от представители на всички партии. 

 

От “Възраждане” и ИТН поискаха заседанието да се излъчва на живо в ефира на обществените медии. Мнозинството обаче отхвърли това предложение.

 

Тошко Йорданов от ИТН гласува “против” с остро изказване от място, в което заяви, че му се “повръща” от вносителите на конституционните промени.

 

“За”оставка на правителството и "против" конституционните промени се обявиха няколко депутати от “Възраждане”, които поискаха съд и затвор за правителството.

 

Тошко Йорданов поиска процедура по прегласуване. Такава не бе дадена. Тошко Йорданов поиска да се изкаже, но микрофонът му остана спрян.

 

“Процедура при прегласуване при явно гласуване е недопустима. Вотът е изразен ясно от всички”, заяви Йордан Цонев от ДПС. 

Беше дадена 15 минутна почивка.

 

Какво бе прието вчера? 

 

На второ четене депутатите приеха да ограничат правомощията на главния прокурор и президента при съставяне на служебни правителства. Според измененията председателят на ВКС вече не може да става служебен премиер. Така остава възможността той да бъде избран сред председателя на Народното събрание, управителят или подуправител на Българската народна банка, председателя или заместник-председател на Сметната палата, омбудсмана или негов заместник. 

 

Намалява се мандатът на главния прокурор от 7 на 5 години без право на повторен мандат. Висшият съдебен съвет се разделя на два - съдийски и прокурорски. Те се председателстват от председателя на ВКС, а при негово отсъствие - от председателя на ВАС. 

 

Хора с двойно гражданство ще могат да стават депутати при условие за уседналост от 18 месеца. Министри също ще могат да имат двойно гражданство, реши мнозинството в пленарна зала, но за тях това условие липсва.

 

Приета бе още промяна по отношение назначаването на регулаторите. Според текстовете "НС спазва принципите на откритост, прозрачност, публичност и обоснованост при избора на членове на органи, които изцяло или частично се попълват от него, за да гарантира тяхната независимост." В първоначалния законопроект бе заложено, че мнозинствата се определят в друг закон. Сега мнозинство от две трети от всички народни представители ще одобрява назначенията в регулаторите.

 

Още ударна работа в програмата на депутатите

 

Освен окончателното гласуване на промените в Конституцията, депутатите днес ще се занимават с още няколко въпроса. На второ четене ще се гласува бюджетът за 2024 г., промени в Закона за отбраната и въоръжените сили, Закона за оръжията, боеприпасите, взривните вещества и пиротехническите изделия, Закона за признаване на професионални квалификации, Закона за професионалното образование и обучение, Закона за висшето образование.

Ще се обсъжда още създаването на Временна комисия, която да проучи всички факти и обстоятелства около сблъсъците между полицаи и протестиращи по време на демонстрациите срещу ръководството на Българския футболен съюз, както и комисия, която да проучи фактите и обстоятелствата около машинното гласуване. Ще се разгледа и създаването на временна комисия за договора с турската компания “Боташ”.

 

ФрогНюз




Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 3723 |20.12.2023 "Софийска вода" временно ще прекъсне водоснабдяването в кв. "Център" . 0| 3706 |20.12.2023 Необичаен поздрав за Коледа: Спайдърмен се спусна по фасадата на болница в Малага /видео/ . 4| 4918 |20.12.2023 ДФЗ реши: Остатъкът от "украинската помощ" - за всички земеделци . 32| 6664 |20.12.2023 Експерти: Един от факторите за липсата на квалифицирани кадри у нас е случващото се в образователната система

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads