Реклама / Ads
0| 4371 |15.09.2009 НОВИНИ

Приемаме превенция за правата на потребителите

.
Комисар Меглена Кунева застава твърдо зад идеята за подписването на документа.
 

Има ли българинът активно потребителско самосъзнание, познава ли потребителските си права и знае ли как може да ги защитава и към кои институции да се обърне за съдействие? Все въпроси, които ще намерят своя отговор на 18-ти септември на организирана пресконференция от страна на Превент холдинг.

Превент Холдинг представлява най-бързо развиващата се мрежа от сайтове за предотвратяване и предпазване на измами и престъпления в интернет. Проектът представлява добре структуриран канал за информация, опериращ международно, като до момента общият б
рой на държавите, които попадат в обхвата на мрежата е 24 в световен мащаб. Системата събира сигнали и информация за измами на местно ниво (държава, щат). Събраната информация за измами/престъпления/нарушения/потребителски оплаквания се предоставя в лесно достъпен и групиран на географски принцип формат, в зависимост от това в коя държава се намира нарушителят. Системата позволява на всеки посетител на сайтовете на Превент Холдинг да подаде оплакване срещу фирми или лица, което ще бъде обработено директно свързвайки се с нарушителя в конкретната държава, независимо дали подателят на сигнала е от тази държава или не. Системата разполага и с глобална търсеща машина, от която всеки интернет потребител може да добие представа за текущите сигнали и нарушения за представляващи интерес за него фирма, институция, организация или търговско лице в отделни точки на света. Зад нея застана категорично българският еврокомисар Меглена Кунева.



На 18-ти септември в петък ще бъде представена „Превенция – потребителската конференция”. Конференцията е планирана така, че освен дискусии да се даде възможност на отделни институции, търговски организации и дружества, предоставящи обществени услуги, да представят изградените от тях структури и механизми за обслужване на клиенти и защита на потребителските интереси. Събитието ще се проведе в комплекс Rainbow plazza, входът за посетители ще бъде свободен.

„Превенция – потребителската конференция” е само началото на поредица активности в посока информиране на широката общественост и „възпитаването” й на потребителско самосъзнание и потребителска култура. Оптимистично е, че редица частни компании и държавни институции приеха предизвикателството да участват в презентациите и дискусиите, сред които: Макдоналдс, Девин, Технополис, Тандем, „ЕВН България Електроразпределение“ АД, Комисия за Финансов Надзор (КФН), Комисия за Регулиране на Съобщенията (КРС), Държавна Комисия за Енергийно и Водно регулиране (ДКЕВР), Министерство на Икономиката Енергетиката и Туризма, Европейски Потребителски Център, Комисия за Защита на Потребителите.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 4775 |07.05.2009 Брюксел защити правата ни в интернет . 0| 5027 |01.04.2009 Ограничават се доставките на газ заради авария, няма да се отрази на потребителите . 29| 18921 |05.03.2009 Асоциацията на потребителите разкри - 70 на сто от фирмите правят фалшиво сирене . 6| 4717 |15.07.2008 Меглена Кунева отстоява онлайн правата на потребителите в Сиатъл

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads