Реклама / Ads
18| 8727 |30.05.2012 НОВИНИ

Прикриват убийството на Мирослава от Перник?

.
Мирослава от Перник
Чочо от Перник бил сътрудник на полицията. Неговата задача била да докладва за местен бос на организираната престъпност. Това прави съучастието му в отвличането и заравянето на Мирослава трудно обяснимо.
 

Констатациите са на алтернативната комисия на опозицията в парламента, която проучваше обстоятелствата около отвличането и убийството на 17-годишното момиче от Перник, предаде Дарик радио. В комисията влизат депутати от ДПС, Коалиция за България, Синята коалиция, "Атака" и един независим народен представител.

Информацията е потвърдена от три различни източника по време на разследването, обясни пред журналисти в парламента Йордан Бакалов от Синята коалиция, член на алтернативната комисия. Стойчо Стоев-Чочо беше първият заподозрян и основен свидетел по случая, според официалната версия на МВР той се е самоубил в апартамента си в присъствието на антимафиоти.

Без намесата на семейството на Мирослава и медиите разследването нямаше да бъде ускорено, констатират в доклада депутатите от опозицията и допълват, че висшето ръководство на МВР е щяло да наложи обяснението, че момичето само е напуснало България. Опитът за оглед, извършен от ГДБОП в дома на Стойчо Стоев-Чочо, е незаконен, защото в апартамента са влезли единствено конвоиращите полицаи, които нямат компетентността, а не са присъствали определените служители от законното разследване.

Според проверката на алтернативната комисия както разследващите, така и служителите на ГДБОП са знаели, че в дома на Стоев има оръжие. МВР обяснява влизането в жилището с неотложност, без реално да има такава - Стоев е задържан и оказва съдействие, пише още в доклада.

Конвоиращите служители на ГДБОП, макар да са знаели за наличието на оръжието, не са го иззели веднага, което е непосредствената причина за смъртта на Стоев, посочват още депутатите. Според тях при потвърждаване на версията "самоубийство" наказателното производство е възможно да бъде прекратено, поради липса на престъпление. Този ход на делото ще бъде противоправен, защото Стоев умира като задържано от властта лице и трябва да се разследва дали тази смърт не е резултат от нарушаване на правилата за работа с арестант, пише още в доклада.

От София още в началото се намесват в разследването, но без последици, с оглед успешното му приключване, посочват депутатите. Няма друго обяснение за липсата на активност на службите, освен обвързаност на Стоев с тях, пише в доклада на алтернативната комисия.

Депутатите посочват, че службите се активизират едва след като Стойчо Стоев сам приема да отиде на полифизиограф в София. Обективният резултат от намесата на ГДБОП в разследването е загубата на Стоев като ключов свидетел за разкриване на истината. Това обстоятелство хвърля подозрение върху МВР, че не е заинтересовано да бъдат разкрити истината за отвличането и смъртта на Мирослава.

Депутатите обясняват, че поради съпротива на министъра на вътрешните работи, не са успели да установят кой носи отговорност за последствията от включването на ГДБОП. От алтернативната комисия настояват да се направи промяна в Инструкцията за организацията и реда за осъществяване на конвойна дейност, в която задължително белезниците на ръцете да се поставят зад гърба на задържания.

Ние не можахме да отхвърлим версията, че двата смъртни случая в Перник са поръчкови убийства за отстраняване на свидетели, пише още в доклада на комисията. Съмненията, че нарушаването на закона от страна на служителите на МВР са извършени, за да се прикрие истината, остават засега без отговор, смятат депутатите от опозицията. В констатациите им се посочва, че не е логично обяснението, че Стоев е оставил отворена вратата на оръжейната си каса. Според показанията на Симона Методиева, която е живеела с него, касата обикновено е била заключена и без ключове на нея.

Правителството и парламентът са се опитали да изградят политическа закрила върху нарушенията на законите и да скрият лицата, които са ги извършили. Това се констатира в доклада на алтернативната комисия, сформирана от опозицията, която разследва смъртта на Мирослава от Перник.

От опозицията поискаха от прокуратурата да отговорят на редица въпроси. Йордан Бакалов от Синята коалиция посочи част от тях: "Първо - по чия инициатива, в какви случаи и какви мотиви се поема случаят от ГДБОП при положение, че първите, които са стигнали до резултат, са точно регионалната дирекция на звеното за Борба с организираната престъпност? Второ - кой е одобрил плана за оперативно-издирвателната работа на главната дирекция за разкриването на самото убийство на Мирослава Николова? Трето - контролиращите лица от ГДБОП в списъка ли са на такива, защото съгласно инструкцията за конвоиране на заподозрени задържани лица трябва да има такъв списък, както и трябва да бъдат инструктирани тези лица? Четвърто - защо конвоиращите не са иззели оръжието на задържания от касата и защо макар единият от тях да е бил в непосредствена близост до задържания не е препятствал произвеждането на самия изстрел? Пето - колко служители са били в апартамента заедно с основния заподозрян Стойчо Стоев? Кой е виновен за това, че служителите на ГДБОП влизат в апартамента без следователя, без поемните лица и без специалиста от КОС, който е длъжен да знае къде се намира оръжието и естествено първата му работа е да изземе? Седмо - ще се потърси ли отговорност на длъжностните лица от МВР по Член 387 от НПК?", съобщи още Дарик.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 12| 8861 |27.05.2012 Разкрития: Смъртта на Баровеца свързана с убийството на ямболската адвокатка? . 12| 6372 |18.05.2012 Хамстера готвел убийството на шефа на СГС . 27| 6231 |18.05.2012 Случая "Мирослава": Чочо бил сътрудник на ГДБОП . 14| 6815 |16.05.2012 Сърбин поръчал убийството на бизнесмена Божинов

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads