Реклама / Ads
0| 2585 |09.08.2022 НОВИНИ

Природен газ за България ще има до края на годината, но на висока цена, прогнозират КЕВР и „Булгаргаз“

.
Природен газ за България ще има до края на годината, но на висока цена. Това прогнозираха председателят на КЕВР Иван Иванов и изпълнителният директор на „Булгаргаз“ Людмил Йоцов след открито заседание на комисията за определяне на нова с 60% по-висока цена на синьото гориво.
 

Шефът на „Булгаргаз“ беше разкритикуван сериозно от председателя на КЕВР заради действията на компанията. Дружеството дори беше глобено, защото е забавило заявлението си за нова цена. Общественият доставчик „Булгаргаз“ се е оказал неподготвен за разрива в отношенията с „Газпром“ и беше разкритикуван от председателя на КЕВР Иван Иванов, че не е взел мерки навреме.

 

„Ами не, в интерес на истината си мислехме, че това е шега“, каза Людмил Йоцов.

 

„А не може да си мислите така, знаете, че указът на президента Путин за тях е повече от категорично правило, така че по принцип, нека да завърша господин Йоцов, по принцип още след 1 април, защото указът излезе след 31 март, и на първи април получихте първото писмо от „Газпром експорт“, те ви предупредиха, вие не сте вярвали, но вие като ръководител на голямата газова компания на България, е трябвало да се задействате не само с питане към МС“, отвърна Иван Иванов, цитиран от БНТ.

 

„Не искам да си мислите, че не сме пробвали, пробвали сме, но нямаше възможност, каквото сме могли сме направили“, заобяснява Йоцов.

 

Подобна обаче и ситуацията в момента, компанията няма все още яснота откъде ще купи природен газ през септември. Заради забавеното заявление за цена на газа през август дружеството днес беше глобено от КЕВР.

 

От „Булгаргаз“ признаха, че до момента единствените сигурни доставки на синьо гориво са от Азербайджан, водят се преговори и с неназована американска компания, но за в бъдеще.

 

„Проблемът е това, че те нямат достатъчно капацитет в момента. Капацитетът, който имат те, са сключили дългосрочни договори след 2027 година, могат да ни осигурят дългосрочен договор за 15-20 години, ние можем в момента да го сключим, но не знаем колко е уместно“, обясни Людмил Йоцов.

 

От регулатора обявиха, че най-вероятно искането на „Булгаргаз“ за рекордно увеличение на цената с 60% ще бъде одобрено и цената ще достигне близо 300 лв. за мегаватчас.

 

„Аз съм оптимист, както до момента „Булгаргаз“ е осигурявал газ, аз си мисля, че така и за октомври, ноември и декември ще осигури“, посочи Йоцов.

 

„Аз също считам, че ще има достатъчно газ, цената е отделен въпрос, но важното е, че газ ще може да се осигури“, потвърди Иванов

 

На обсъждането дойде и Мая Манолова, която донесе и студени радиатори, с които иска да каже, че такава цена е непосилна за домакинствата, които се отопляват с парно.

 

„Апелирам да бъде направен анализ на договора с „Газпром“, защото неустойката, която грози България за неполучения газ е над 1 млрд. лева“, настоя Манолова и призова още да бъдат проведени публични търгове за купуването на синьо гориво, така че да не се налага толкова голямо поскъпване.

 

Окончателното решение се очаква на 12 август и ще важи със задна дата – от 1 август.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 2713 |09.08.2022 До края на седмицата става ясно кои предприятия у нас ползват газ и колко . 0| 2811 |08.08.2022 България ще получи 411,7 млн. лева по европейската програма за храни . 0| 2894 |08.08.2022 Управителят на фирмата с автобуса - убиец: В България навсякъде са дупки, не знаеш къде да караш . 0| 14046 |08.08.2022 ”Тракийска пепелянка 2022” в небето на България с МиГ-29, Су-25, F-18 и F-16

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads